04192024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Man kallar en spade en spade eller?

Hänt i Värmdö:

Socialnämnden i Värmdö kommun har sedan valet lystrat till namnet FIA. Bakom denna förkortning döljer sig orden Familj, Individ och Arbetsnämnden. Ingen annan kommun hade en FIA nämnd. Tjänstemän och politiker på besök i andra kommuner fick förklara varifrån de kom. Blev svaret skyldiga. 
FIA blev mer kopplat till spelet. Det blev FIA med knuff. Om detta var uttryck för en bild av en social sorteringsapparat ska jag låta vara osagt. Nämnden med det märkliga namnet har försökt bli av med det. Ungefär som min stackars kompis Knut-Sune som gjorde allt för att byta namn. Eftersom han inte var myndig fick det bli vid det han var döpt till eftersom hans mamma sa nej. Så verkar det nästan vara i Värmdö kommun också. En stark kraft eller flera sa nej till namnbyte. Så blev då nämnden myndig eller eller tog mod till sig och förslog namnbyte. Ett förslag var allt man kunde få till eftersom det är kommunfullmäktige som bestämmer namnet på nämnderna.
Å se vad förslaget blev: Nämnden för Social- och Arbetsfrågor SOK -suck. 
Så hade vi fått ett nytt hemvist för Sveriges Olympiska Kommitté. Huruvida detta ska tas till intäkt för att socialt arbete ska bli en paradgren i Värmdö kommun vet jag faktiskt inte.  
Det dög inte.
Vad blev det? Det bidde en tumme. NSA skulle förkortningen vara.
National Security Agency alltså. En Amerikanskt nämnd för säkerhet placerad i Värmdö. 
NSA, näsa, nesa skulle man kunna säga
Nu är dopet i alla fall godkänt av kommunfullmäktige. 
Varför fick nämnden inte heta enbart social-? 
Om vi tittar på ordet så betyder det enligt Wikipedia. Någon eller något som har med samhället att göra. Enligt förklarande ord betyder det samhälls- i samhället. Inte något farligt. Kanske finns förklaringen till motviljan mot ordet längre ned i beskrivningen i förklarande ord. Där står ordet socialdemokrati. Hemska tanke. I samma artikel som social.
Namnet på nämnden antyder nu att man inte inkluderar arbete i det sociala utan måste lägga till det. Märkligt tycker en annan som tycker att högre upp talar man om att minska utanförskapet.
Språkligt en tautologi eller helt enkelt tårta på tårta. Att politikerna inte kan ägna sig åt viktigare saker än namnfrågor förvånar. Utanförskap är viktigt att bekämpa. Människor i kris och armod behöver ett namn på den nämnd som alla förstår. 
Rädslan hos vissa politiker ligger kanske i att det finns en upplevd synonym mellan socialnämnd och socialbidrag.
Var är spaden?

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar