04142024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

BNP för miljön

När vi ska jämföra länders ekonomisk utveckling har vi ett mått som är erkänt, nämligen BNP. 

För miljön har vi inte ett sådant mått ännu. Dock verkar det som om det är en förändring på detta nu. På Yale Universitetet och Columbiauniversitetet har man tillsammans utvecklat något som man kallar för  (Environmental Performance Index). Indexet bygger på en massa statistik i 25 olika kategorier, från CO2 utsläpp, biodiversitet till tillgång på rent vatten. 
Det ger möjlighet att jämföra länder med till exempel olika ekonomiska och geografiska förutsättningar vad gäller miljön. Vi kan jämföra och se vilka länder som gör sin hemläxa och vilka som inte gör det i relation till sina förutsättning. Det är som golfens handikappsystem inom miljöområdet.
Topplistan leds av Schweiz, med Sverige på andra plats och därefter Norge, Finland och Costa Rica. USA finns på plats 39. Kina på plats 105. Instrumentet är inte färdigutvecklat och en del länder fuskar säkert med statistik för att de ser bättre ut än de är i verkligheten. På sikt kommer det att bli ännu mer tillförlitligt. 
EPI skapar möjlighet till diskussioner. Vad gör Schweiz (med 95,5 poäng) så mycket bättre än Nederländerna (78,7 poäng) bland de 10% rikaste länderna. Varför är Colombia (med 88,3 poäng) så mycket bättre än China (med 65,1 poäng) bland de 10% av länderna som ligger i mitten. 
På sikt kan detta bli de verktyg som behövs för att diskutera klimatåtgärderna. Lokalt i Sverige finns möjligheten att bryta ned statistiken på länsnivå och jämföra precis som SCB gör med BruttoRegionalProdukten (BRP).
Vi behöver verktyg som detta som bygger på fakta i stället för tyckande för att rädda miljön.
Det är bara att hoppas att miljöministern börjar lobba för att använda detta system
Är du intresserad av att se mer på EPI statistiken så kan du gå in på xtra.newsweek.com

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar