07252024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Sammanfattning Almedalen

Almedalen i år visade på en Allians på defensiven. 

I den gamla paradgrenen frihet och bekämpandet av storebrorssamhället har titeln gått till Sahlin. 
När Fredrik Reinfeldt svarar journalisterna om lagen låter han som ett eko av Göran Persson utan den senares fulla pondus. Det är dags att göra reträtt om FRA (Fredrik Reinfeldts Allians) och ta tillbaka initiativet i denna gren. För visa att debatten inte är över vill jag citera några MUFare från Västerås.”Det vi får göra nu är att hantera alla utträden ur förbundet. Det är ingen som anmäler intresse av att vara med.” Undrar hur det blir med väljarna då.
Vad vi såg i år var att några blogpolitikens uppkäftiga och friska profiler hade utvecklat sig till att bli blogosfärens primadonnor. Självgoda och dryga på ett sätt som skulle få till och med gamle Persson att rodna. En av dem ursäktade sig när han lämnade ett sällskap bredvid mig med att med 50.000 inkomna mail på en vecka har han tyvärr inte tid att sitta här längre. Samme person sågs ca 4,5 minuter senare på en känd Pr byrås mingel, med betydligt dyrare drycker.
Fackföreningarna är som vanligt rikt representerade och har många seminarier. Deras traditionella åsikter och torgförandet av dem väcker inget intresse. Det som skapar intresse är samarbeten kring rättvis handel och andra nya områden. Här skapas nya partnerskap som det kring märket rättvis handel som ägs av Svenska kyrkan och LO. I en modevisning med mannekänger som Lennart Koskinen, Vanja Lundby-Vedin och Alexandra Charles mfl visade att det finns snygga rättvist tillverkade kläder. Kul initiativ.
Om jag får önska något till nästa år så är det att fackförbunden börjar aktivera sina pensionärsmedlemmar och låter dem vara med och på allvar påverka fackens åsikter i till exemel äldrefrågor. Gör de inte de löper de risken att få ligor av åsiktsligister som inte har något annat för sig än att bara vara emot.
Några som syns mer i Almedalen i år är Nationaldemokraterna och Sverigedemokraterna. Det manar till eftertanke. Det två partier som i synnerhet bör göra självkritik kring det. 
Det är socialdemokraterna och moderaterna. En stor del av sympatisörerna kommer nämligen därifrån. Vad har moderaterna och socialdemokraterna misslyckats med och vad kan de göra för att undvika att skapa ännu mer grogrund för sådana partier i framtiden?
Vad vi än tycker om dessa extrempartier måste de få föra fram sina åsikter. Sen är det viktigt att vi alla är tydliga över vad vi tycker om deras åsikter.
Sverigedemokraterna kommer med all sannolikhet in i riksdagen vid nästa val. Om de kommer in kan de mycket väl bli vågmästare. Partistrateger och andra bör ta sig en funderare på hur man ska hantera en sån situation reda nu. Hur kan man etablera samarbeten över blockgränserna så att detta parti inte få inflytande? Eller är det så att alla kör huvudet i sanden.
Klimatfrågorna var kvar i fokus. Miljöbilar syntes både här och där. Små häften kring spårbilar eller sk podcars delades också ut. Vore kul med ett seminarium nästa år där man berättade om möjligheterna med denna nya teknik.
Äldre och sjukvård var ännu mera i fokus nu, men de är bara början. Vi kommer att få ser ännu mer av etta under kommande år.
Seminarier kring skolan var det många fler av i år. Vore kul om minister Björklund kunde bredda debatten från betyg till hur Sverige kan skapa värdens bästa grundskola. Den visionen skulle tillföra något.
Ett grattis annars till Företagarna och Fryshuset som var årets rookies. Från att nästan inte alls han synts förra året intog man nu stan.
 

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar