04132024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Strutsen i sanden (FRA igen)

I Dagens Nyheter i dag skriver folkpartisterna Birgitta Ohlssson, Ola Ullsen, Bengt Westerberg,

Maria Leissner, Camilla Lindberg, Cecilia Wikström och Maria Lundqvist-Brömster en välbalanserad och kritisk artikel om FRA lagen. 
Det är inte vilka folkpartister som helst, utan tunga nuvarande företrädare och tidigare partiledare. Det har säkert tagit emot för de gamla partiledarna att blanda sig i Björklunds fögderi. Till sist har de kommeit till slutsatsen att samvetet och regeringsformen kan inte förhandlas bort.
Artikelförfattarna gör det självklara: jämställer elektroniska brev och pappersbrev. I båda fallen ska  det krävas en brottsmisstanke och ett domstolsbeslut för att brevet ska kunna öppnas.
I centerpartiet finns ett upprop mot FRA lagen. Stureplanscentern har krävt en medlemskommision för att se hur lagen kom till och hur den stämmer med centerns partiprogram. Uppropet publicerades i Svenska Dagbladet den 8 juli. Medlemsopinionen är stark mot lagen. Olika seminarier och möte arrangeras inom partiet kring frågan.
Regeringen däremot leker struts och hoppas att stormen drar över. Det är en felbedömning. Den 16 september är det dags för den stora FRA demonstrationen i samband med Riksdagens öppnande. I mellantiden är det flera aktiviteter inplanerade för att mobilisera kritik. 
För varje dag som går utan ett tydligt uttalande om att processen måste göras om riskerar Alliansen sin trovärdighet och möjligheten till återval. 
Det enda man undrar över är var de gamla moderaternas röst är. Den personliga integritetn var en paradgren tidigare. De nya moderaterna har tagit över de gamla ståndpunkterna om personlig integritet från de gamla socialdemokraterna. Samtidigt har de nya socialdemokraterna (i vart fall delvis) tagit över de gamla moderaternas syn på personlig integritet. Det finns mycket som är bra med nya moderater, men inte detta.
Regeringen måste göra tvärt om. 
-Ta initiativ till att stärka grundlagsskyddet i elektroniska medier.

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar