07132024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

FRA lagen diskriminerar Björn Rosengren


Låt oss kalla de två kompisarna Björn och Göran, för att göra det lite mera levande. Vi kan ge dem ett efternamn också, Björn kallar vi Rosengren i efternamn och Göran

kallar vi Persson i efternamn. 
De är kompisar. De jobbade tillsammans i statsförvaltningen. Göran var Björns chef. Båda är skilda och numera omgifta.

Björn fick ett bättre betalt jobb på ett internationellt företag. Han skriver dagligen mail till utlandet och talar mycket i telefon med utlandet. Egentligen är det väl så att Björn numera bor i London. Han har som Svensk medborgare i EU utnyttjat sin rätt till fri rörlighet inom unionen. 
Hans arbetsgivare, låt oss kalla dem: MTG och Kinneviksgruppen har utnyttjat de rättigheter som finns inom EU. De utnyttjar möjligheterna till fri rörlighet av varor och tjänster. 
För att göra det använder de internet. Deras medarbetare mailar ut och in ur Sverige, såväl inom som utanför EU. Utanför EU är sin sak men inom EU ska de behandlas lika med andra Svenska företag som bara marknadsför sina varor och tjänster inom Sverige.
Göran däremot fick ett erbjudande från ett företag som arbetar huvudsakligen inom Sverige. 
Låt oss kalla det JKL, ett konsultföretag. Göran mailar lika mycket som Björn, men han mailar inom Sverige. Göran tala mycket i mobiltelefon inom Sverige. Ibland mailar faktiskt Göra till Björn i London.
Vad skiljer Göra och Björn ur FRA lagens perspektiv? 
Göran är inte föremål för FRAs signalspaning, men det är Björn. Anledningen är enkel Björn och det företag han jobbar för har utnyttjat sina rättigheter enligt EU fördraget. 
FRA diskriminerar därför Björn på grund av att han utnyttjar sina rättigheter enligt EU 
fördraget. 
Någon säger det är tillåtet att diskriminera. 
Ja det stämmer om det finns en rimlig proportionalitet i diskrimineringen. 
Vi kan tycka vad vi vill om Göran och Björn. 
Nu är det så att Björn tjänar lite drygt dubbelt så mycket som Göran. Det räcker inte. Dessutom behover Göran jobba mycket mindre än Björn. 
Om EU-domstoeln skulle pröva den här diskrimineringen skulle med all sannolikhet Sverige fällas och tvingas ändra FRA lagen. Ändrar Sverige lagen, då blir ingen av de gamla kompisarna diskriminerade.
 

Två andra bekanta, låt oss kalla dem Fredrik och Carl jobbar tillsammans. Fredrik är en Täbykille som har gift sig med en tjej från Bromma. Vi kan kalla henne Filippa. 
Carl hade tjocka glasögon när han var liten och växte upp på Östermalm. 
Carl har nu funnit kärleken i en Italiensk kvinna. 
När Calle mailar till sin fru och hon är i Italien spanar FRA på dem. 
Filippa och Fredriks kärleksliv bryr sig inte FRA om. Det är ju inom Sveriges gränser.
Börjar det inte bli läge att anmäla FRA-lagen till EU domstolen? 
Den kränker ju faktiskt EU-rätten

Vad händer nu?

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Lämna en kommentar