04232024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Lästips för Reinfeldt

Sommaren har inneburit att många lik som har med lagar som inkräktar på vår integritet ramlat ur garderoben. En bra sammanfattning av sådana lagar finns hos bloggaren opassande.

FRA lagen upprör många.

Det som är bekymmersamt är att som många påpekat debatten förts av fel personer.
Åkesson och Tolgfors har drivit någon slags debatt där filosofin varit att de som inte är för FRA lagen har missförstått. Enklare uttryckt kan man säga att alla motståndare är debila (korkade).
Den som borde tagit debatten och agerat folkbildare om det hade behövts är den tidigare elevrådsordföranden vid Tibbleskolan i Täby, den nuvarande statministerna Fredrik Reinfeldt.
Han har huvuddelen av tiden hållit tyst.
På Tibbleskolan fanns även under din tid en bra filosofilärare. Man kan undra om du skolkade från filosofilektionerna. Som din företrädare som elevrådsordförande kan jag avslöja att jag inte gjorde det. 
En av de som jag rekommenderar dig att läsa är Niccolò Machiavelli som 1513 kom ut med boken Fursten, där han beskriver hur en stat ska styras. Boken är av många avskydd, men bygger på ett gediget kunnande som Machiavelli förvärvade som utrikes sekreterare i Florens under Lorenzo de Medici.
Jag skulle vilja be dig läsa avsnitt XVII som heter ”Hur en furste bör hålla sina löften”
Machiavelli skriver: ”Hur lovvärt det är att en furste förhåller sig så, att man kan tro på honom och att han lever rättrådigt och inte svekfullt, inser alla och trots detta vet man av erfarenhet att de furstar i vår tid som har uträttat storverk är de som inte hållit så mycket av troheten, utan som med sin illistighet har förstått att förvrida huvudet på folk och slutligen har fått övertag över dem som förlitat sig på ärlighet”: Machiavelli talar om att man måste använda en kombination av styrka och lag eller djur och mänsklighet för att vinna framgång.
Machiavelli fortsätter ”En furste bör alltså bemöda sig om att ingenting kommer över hans läppar, som inte är uppfyllt av de fem ovan nämnda egenskaperna, så att då man ser honom och hör honom det verkar som om han var mildheten, rättrådigheten, människovärdigheten och gudfruktigheten själv…Människor i allmänhet dömer mer efter skenet än efter den påtagliga verkligheten därför att alla kan se men få förstå. Alla ser det som du synes vara, men få begriper vem du är och de få vågar inte opponera sig mot det stora flertalets åsikt…I alla människors handlingar och särskilt när det gäller en furste, ser man endast till resultatet.”
Resultatet av din tystnad är förödande. Resultatet av att fel företrädare för statens räkning fört debatten är förskräckande. Nu krävs ledarskap för att folket inte ska göra uppror.
Sverige är inte längre ett valrike. Nu krävs det att regeringen backar om man vill bli återvald.

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar