07252024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Att lära av historien

Hänt i Värmdö

Jag läser att moderaterna i Värmdö kommun inte är eniga. 

Bakgrunden är ett uttalande från Hans-Ove Görtz på moderaternas hemsida den 27 augusti där rubriken är att ”Jonas Nilsson har vårt starka och obrutna förtroende”. Jan Dolk är inte enig om detta. Därför skriver han en debattartikel där han uttalar sin åsikt. På detta reagerar Görtz med en offentlig kommentar på moderaterna hemsida. Fortsättningen på debatten inom moderaterna refereras av Svenska Dagbladet.

Hans-Ove är enligt egen uppgift en sentida ättling till Karl XII finansminister, Georg Heinrich von Görtz. Familjen har alltså erfarenhet av framträdande poster i det offentliga. Hans anfader införde skatter på peruker och tobak. Mest känd är han för att ha infört nödmynt som skapade en galopperande inflation. Han fick för dessa tilltag stark folklig kritik. 
Så småningom ställdes han inför rätta och avrättades för brott mot staten. Anfadern avrättades den 19 februari 1719. Efter sin död fick han inte en riktig begravning. Hans tidigare tjänstefolk fraktade då ned kroppen till Tyskland där han begravdes. 
Gravstenen bär de klassiska orden ”Moris regis fidem in regem mors mea”. Fritt översatt betyder det: ”Troheten mot min kung blev min död”.
Att den nu levande Görtz är nära lierad till den eventuellt tidigare kommunstyrelseordföranden är ingen hemlighet. Att han kommer att röna samma öde som sin anfader är däremot helt omöjligt. Däremot riskerar hans krishantering att sätt honom vid en sorts offentlig skampåle. 
Dels kan ingen organisation som kallar sig demokratisk offentligt kritisera sina medlemmar för att utöva sin yttrandenfrihet. Även om det rör sig om interna förhållanden i moderaterna på Värmdö. 
Dels riskerar han att kritiken får motsatt verkan. Jan Dolk är i mångas ögon en hjälte som uttrycker åsikter om det han upplever i Värmdöpolitiken. Dolk kan genom Görtz agerande gå från hjälte till martyr. Hans inflytande ökar då. Det var säkert inte vad Görtz avsåg.
Mitt råd till Hans-Ove är att lyssna till sin tidigare partiordförande, kollega i riddarhuset och numera Sveriges utrikesminister Carl Bildt. Han sa i radions lördagsintervju i lördags, följande: Den som inte lär av historien är dömd att upprepa sina misstag.
Tänkvärda ord för alla

Vad händer nu?

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Lämna en kommentar