07252024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Dags att börja använda Brasklapp i riksdagen?

Hur övertalar du dina meningsmotståndare? 

I den ena polen finns en scen ur filmen ”Gudfadern”. Där använder sig en av huvudrollsinnehavarna av metoden att lägga ett hästhuvud i motpartens säng. Det får önskad effekt.
De andra extremen är det kinesiska slagsmålet där man kan säga vad som helst till den andre. Den som slår först har förlorat.
I det engelska underhuset har ordet inpiskare funnits som begrepp sedan länge. Folkpartiets Johan Persson utpekas av pressen som en sådan. Mötena med riksdagsgruppen i moderaterna kommer hädanefter att gå under rubriken inpiskningsmöten. 
Det sätt som Fredrik Reinfeldt övertalar sin partikollega Karl Sigfrid gör inte att respekten för hans person ökar. Metodiken refereras av Henrik Alexandersson i flera bloggposter. Farmorgun refererar vad hon kände inför inslaget i Sveriges Televisions Agenda. Dagens Nyheter refererar också om behandlingen av moderaten Karl Sigfrid.
Birgitta Ohlsson, Fredrick Federley och Karl Sigfrid vittnar alla tre om att det är hårda tag i riksdagsgrupperna. Lösningarna på hur man klarat pressen är olika. Politikernas uppdragsgivare är folket och inte partierna. Det verkar många ha glömt. 
Förtroendet för politiken påverkas av hur lösningarna kommer till. Med ett uttjatat ord hur processerna skapas. Länge kritiserades Göran Persson för att vara en buffel i sådana processer. Det som kommer upp till ytan nu är att Alliansens partier inte är ett dugg bättre kålsupare. Det är trist. De skapar en situation där både politiken förlorar och demokratin ifrågasätts. Mobbning får inte bli en politisk övertalningsmetod.

Begreppet brasklapp tillkom den 23 november 1517 i den dåvarande riksdagen då Biskopen Brask enligt legenden i sitt sigill gömde en lapp med orden ”till denna besegling är jag nödd och tvungen”. Vi har alltså en gammal tradition av tvång i riksdagen. I och för sig i ståndsriksdagen och i ”partiet” prästeståndet. 
När Brask stod inför rätten 3 år senare för sitt deltagandet i beslutet undgick han genom att ta fram papperslappen i sigillet att avrättas vid Stockholms blodbad. 
Så var det då. 
Jag är tveksam om brasklappen är en politiskt framkomlig väg i dag. Däremot tror jag att många kommer att granska listorna på kandidater vid nästa riksdagsval. Det är säkert många fler som kommer att åka ur riksdagen på grund av att väljarna kommer att använda möjligheten att kryssa in önskade kandidater. Hur man röstat i FRA frågan kommer säkert att väga tungt för många väljare.
Vi får väl också snart ställa frågan till de som är kandidater om de klarar starka påtryckningar. Hade den här övertalningsmetodiken använts i Björklunds Skolsverige hade  Fredrik Reinfeldt fått byta skola. Nu är han bara statsminister så det blir svårt med det. 
Sedan är det en annan sak att politiker bör föregå med gott exempel

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar