07252024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

När förtroendet sviktar vacklar marknaden

Dags för omstruktureringar i finansvärlden. 

I går meddelade Lehman Brothers vd Richar Fuld att man ansöker om skydd mot sin fordringsägare enligt vad som brukar kallas ”chapter 11” i den amerikanska konkurslagen. 

New York Times rapporterar om detta. Så gör också Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet.
Varför räddar inte staten banken. En av orsakerna är att Lehman Brothers har mycket stora tillgångar. Enligt balansräkningen uppgår de till nästan ofattbara 691 miljarder dollar. Det bokförda värdet motsvarar ett värde per aktie på 39,44 dollar. 
Staten gör sannolikt bedömningen att med sådana tillgångar borde det inte behövas statliga tillskott. Detta skiljer Lehman Brothers från de andra bankerna som staten gett stöd till. Möjligheten att få likviditet från centralbanken har däremot Lehman Brothers, men har inte utnyttjat detta. 
Skulle det inte vara så att tillgångarna är riktigt värderade finns det någon ansvarig för detta. Det kan en förvaltare utreda. Eventuellt kan detta bli inledningen till en rättprocess om man kommer fram till att allvarliga fel har begåtts.

Lehman Brothers problem var framförallt ett trovärdighetsproblem och här är man lik Bears & Sterns.  Som resultat av fredagen möte mellan bankerna och staten tillför ett konsortium av 10 banker nu marknaden 70 miljarder dollar för att minska de likviditetsproblemen på marknaden. Dessutom tillför USAs riksbank likviditet.  
Nästa  stora problem som dyker upp är försäkringsbolaget A.I.G som behöver 40 miljarder dollar till i nästa vecka. Annars kommer bolaget att förlora sin kreditrating. Här kommer staten att hjälpa till med likviditet.
Gårdagens andra stora händelse är att Merril Lynch accepterar att bli uppköpt för cirka  50 miljarder dollar.Köpare är Bank of America. I januri 2007 var priset för Merril Lynchs aktier det tredubbla.
I Sverige har Handelsbanken meddelat att man har affärer med Lehman Brothers. Man har ställt säkerheter för 140 miljoner dollar till den numera kollapsade banken, rapporterar e.24.se.
Vad vi ser framför oss är en omfattande omstöpning av strukturerna i USAs finansmarknad. Kanske den omstöpning som de lagstiftande myndigheterna inte klarat av. Det verkar som om staten kan man lura, men inte marknaden. 

De som har likviditet, som Warren Buffet kan göra goda affärer, medan de som saknar tillräcklig likviditet kan tvingas lämna walk over i matchen. 
Ledordet för dagen är ”Cash is king”.
Detta kommer också att få effekter för var fokus för de finansiella marknaderna kommer att ligga. Sannolikt ser vi nu en mycket tydlig förskjutning av dem öster ut.
 
Förenade Arabemiraten/Dubai får genom de Amerikanska utvecklingen möjligheter att bli världens trygga finanscenter. Kapitalister hatar osäkerhet. Kapitalströmmarna kommer att ta tydliga riktningar mot tryggheten österut.

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar