07252024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

När USAs finansminister kallar kommer man

I USA breder oron ut sig för att den anrika banken Lehman & Brothers ska gå omkull. Den Amerikanska Riksbanken (Federal Reserve Bank), finansminister Henry Paulsson och finansinspektionens chef (SEC) Cristopher Cox bjöd in de ledande bankerna till ett brådskande krismöte. Mötet började i fredag kl 6 på eftermiddagen.

På mötet ställde de en fråga: 
-Hur stora mellanhavanden har ni med Lehman?
Sedan hade de ett budskap:
-Ni måste rädda Lehman själva, utan statligt stöd. Så kom på något smart.
Det är andra gången man kallar till den här typen av möte. En typ av möte som gör att alla andra inbokningar automatisk blir oviktiga. Förra gången var det för att rädda en hedgefond. Det var för 10 år sedan. 
Lehman har långfristiga skulder på ungefär 145 miljarder dollar, ungefär som Sveriges statsskuld. Det är ett mindre problem i sammanhanget. De kortfristiga mellanhavandena mellan banker uppgår sannolikt till mycket större belopp. Här ligger förlustriskerna för de andra bankerna som var med på mötet.
Lehman råkade inte ut för samma förtroendekris över natten som Bears & Sterns utan har sakta men säkert fått det värre. Det är en bank i kris, men i bättre skick än Bears & Sterns. 
USAs finansorakel nummer ett, Warren Buffet har tittat på banken. Han kanske kan vara en intressent. 
Bank of America, Barclays och HSBC är intresserade av att köpa, men de vill ha stöd från staten. Finansminstern säger nej till stöd just nu. 
Det vi bevittnar nu är ett klassiskt chicken race.
Får se vem som har starkast nerver.
Bra information i ämnet finns i New York Times, i ett brev från Lehmans vd, Richard Fuld till Warren Buffet och på e24.se. Brevet är spännande läsning. Att det publiceras offentligt är i sig ovanligt. Det har karaktären av tiggarbrev och får många andra att framstå som riktigt modesta.

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar