07252024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Om kontakt anhålles

Den optiska telegrafen uppfanns 1792 av fransmannen Claude Chappe.  Den vidareutvecklades i Sverige av Abraham Niclas Edelcrantz. Den består av en mast med 10 fält som kan ställas i två olika lägen. Genom att att växelvis öppna och stänga kan man skapa 1024 olika kombinationer.

Den optiska telegrafen kunde på någon minut vidarebefordra meddelanden från Furusund till Stockholms slott på 7 minuter. Under 1700 talet byggdes ett antal optiska telegraflinjer i Sverige. Masterna är en föregångare till vår tids basstationer. Systemet är en föregångare till mobiltelefonen och datorn. I Sverige la vi ned den sista optiska telegraflinjen 1881. Allt enligt det utmärkta uppslagsverket wikipedia.org.
Gustavbergs fabriker, numera Villeroy Boch/Gustavsberg ville flytta sin fabrik till en ny plats i Gustavberg. Nu funderar man i stället på att flytta utanför Sverige. Detta berättar L G Nilsson på sin utmärkta blogg. Han berättar också att Dag Landvik funderar på att sälja det kulturcenter han byggt upp i Gustavsbergs hamn. Landvik ville så sent som i våras bygga en skyskrapa i hamnen.
Nu undrar man. Varför detta? 
Förklaringen är brist på kommunikation och  brist på handling från kommunstyrelsens ordförande herr Nilsson. Sover han månne i den rosa docksängen. Att han inte självmant returnerar samtal vittnar många företagsledare och företagare om som sökt kontakt med honom. 
Villeroy/Boch vill sätta igång ett detaljplanearbete för att kunna flytta fabriken. På grund av hemlighetsmakeri och svårigheter att få tag i, ja just samme kommunstyrelseordförande börjar man nu tröttna.
Som sagt, 1881 la man ner den sista optiska telegraflinjen. Sedan något år har vi ett mobilt kommunikationssystem som täcker 98% av landets yta. Det kallas 3 G. Systemet bygger på att förmedla signaler genom ett nät av så kallade basstationer.
För användaren fungerar det som följer: användaren lyfter luren när någon ringer upp och trycker vanligtvis på en grön knapp. Därefter kan den verbala kommunikationen börja. Resten sköter tekniken. Fantastiskt eller hur.  På motsatt sätt lyfter man luren och genom en knappsats, som precis som den optiska telegrafen har två lägen, slår ett nummer. När den som har det nummer man har knappat in lyft sin lur och vanligtvis tryckt på en grön telefonlur upprättas kontakt.
Där har vi det kontakt. Genom goda kontakter går kommunen och samhället framåt. Avsaknad av kontakt ger stagnation. Total avsaknad av kontakt kan var dödligt. Här kan vi tala om goda och dåliga spiraler. Nyckeln är dock alltid kontakten. Mobiltelefonen ger en möjlighet till kontakt. Fortfarande är den så kallat personliga kontakten den oöverträffade.

Vad händer nu?

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Lämna en kommentar