06202024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Från Lenin till Marx

Hänt i Värmdö

Den med Lenin porträttlike Jonas Nilsson har avgått som kommunstyrelsens ordförande i Värmdö. Som ersättare till honom har moderaterna nominerat Lars-Erik Alversjö. Han har enligt ryktet studerat Karl Marx.

Utseendemässigt har Alversjö drag av Marx. Vilket märkligt sammanträffande. Två gånger i rad…

För den som har varit observant har hans kandidatur varit ganska uppenbar sedan flera veckor. Tuppkammen har vuxit i takt med Alversjös handlande och den verkade nästa besvärande tung under förra måndagen, då Alliansen hade ett gemensamt möte.  I tisdags lät sig den nominerade intervjuas exklusivt av NackaVärmdöPosten. Moderaterna hade lovat informera alliansens övriga partier i måndags, men det kom inget besked. Detta trots att Alversjö ställt upp på intervjun.  Sedan har svaret varit; inget besked att ge under tisdagen och onsdagen. På torsdag kväll fick alliansens partier information om valberedningens förslag. Moderaterna ville ha svar om  kandidaten accepterades inom någon timme under torsdagen. Detta är naturligtvis både ur demokratisk och moralisk synvinkel oacceptabelt, utifrån de löften som getts
Processen att nominera en ny kandidat till kommunstyrelseordförande har tagit lång tid för moderaterna. I vart fall har moderaterna krävt lång tid. Mittenpartierna har sagt sig vilja diskutera namnförslaget inom respektive partier. Genom den processmodell som moderaterna valt har det inte blivit möjligt. Oberoende av om kandidaten är kvalificerad eller ej kommer han med denna uppläggning att få en uppförsbacke.
De besked som lämnas är inte förankrade. De är inte reflekterade. Det kan vara så att man ger ett positiv svar nu. Därigenom undviker man en omedelbar konflikt. Vad mittenpartierna tycker har inte moderaterna fått ett ärligt svar på. Det är möjligt att moderaterna inte var intresserad av det. Processen har satt en scen som inte gagnar ett förtroendefullt fortsatt samarbete. Jag beklagar detta djupt.
Vad finns att säga om personen Lars-Erik Alversjö?
Att han skulle bli nominerad skrev Fredrik Sneibjerg om redan den 13 september, i kodad form. Detta gjorde han två dagar efter Jonas Nilssons avgång.
Tack för tipset Fredrik. Jag förstod koden.
Lars-Erik är en föreningsmänniska. Han har backat från att ta konflikter i till exempel idrottsklubbar tidigare. Där har han valt att avgå när det osat katt. Någon skulle beskriva det som en konfliktskygghet. När han trängs i politiken brusar han i stället upp.
Många säger att Lars-Erik är social. Det stämmer och han kan vara  mycket trevlig. Det har jag själv upplevt. Under det första året av alliansarbetet var han omtyckt i alla läger.
De senaste året har folk frågat, vad har hänt med Lars Erik? Han visar andra sidor som vi inte sett tidigare. Flera av hans supportrar har börjat tvivla.
I dag beskrivs han som nära lierad med Monica Petterson , Erik Petterson, Hans-Ove Görtz och Per Naess. Det är detta moderaternas de fyras gäng som han är beroende av.
Den mjuke Lars Erik har blivit den hårdföre. Att han olyckligt snubblat på några politiska bananskal nyligen oroar. Faktakontroll av sakuppgifter har ersatts med höjd röst. I pressade situationer undrar jag om han inte slirat lite på sanningen. Det ökar oron ytterligare.

Jag önskar Lars-Erik lycka till. Däremot känns det som om han blivit rekryterad som kapten på Titanic en halv timme före krocken med isberget. Jag är inte ens säker på att han kommer att tillträda.
Om han tillträder tror jag det blir en kort sejour som högste ledare i Värmdö. Han förtjänar bättre, men hantverket brister. Jag beklagar det.
Lars Erik är värd ett bättre öde.

Vad händer nu?

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Lämna en kommentar