06192024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Mer än ett gemensamt valmanifest

Vindarna var nära orkanstyrka i natt, skriver Svenska Dagbladet. Aftonbladet varnar till och med för snö och storm. 

Här ute i skärgården går det gäss på vattnet. Träden niger för vindens herre. Styrkan och förankringen prövas i naturen. Det är friskt ute och när jag kommer in i värmen känns den skönare än vanligt.

Vad som sägs om naturen kan också sägas om Alliansen. Svenska Dagbladet skriver att valet ska vinnas genom ett nytt valmanifest. Just för tillfället råder det lågtryck för alliansen i opinionsundersökningarna.
Idédebatten om hur finanskrisen ska lösas förs inte utan finess av bland annat Johan Norberg
PJ Anders Linder diskuterar vilken kapitalism vi ska ha utifrån Norbergs och Roland Poirier Martinssons debatt. De systemfrågorna bör Alliansens ledare också adressera.
I ett annan del av debattrummet diskuteras övervakning och medborgerliga fri- och rättigheter av opassande. En annan infallsvinkel på övervakning diskuterar Blogge Bloggelito. Jan Björklund erkänner FRA-lagens dåliga hantering i Dagens Nyheter.
Regeringen och Alliansen är svaga på idédebatt. Som många påpekat det. Att de frågorna inte behöver resultera regeringsförslag omedelbart är förståeligt. Däremot är det allvarligt att partiledarna inte profilerar sig i den debatten. 

Den här gången lär det inte räcka med att bara presentera ett gemensamt valprogram. Det krävs mer än en bild på en badtunna. 
En viktigt ingrediens i en sådan plattform är en offensiv politik kring medborgerliga fri- och rättigheter.
Utbyggnaden av infrastrukturen måste skyndas på. Privata finansieringslösningar måste till. Höghastighetståget mellan Stockholm och Köpenhamn måste förverkligas snabbt. Småföretagandet måste sättas i fokus. Plånboksfrågorna bör ställas mot kvalitetsfrågor. En gemensam miljöplattform måste till. Fler statliga verk måste sättas på listan för att läggas ned.
Det viktigaste är att Alliansen går från att vara reaktiv till att bli offensiv.
Sen måste vi inse att nästa val i mycket större utsträckning än förra valet kommer att bli ett personval.  Det ställer extra krav på kandidaterna. Det räcker inte längre att bara vara en god partiarbetare.

Vad händer nu?

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Lämna en kommentar