06212024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

IPRED: IFPI bygger Babels torn

Ifpi, den internationella upphovsrättsorganisationen har publicerat sin årliga digitala musikrapport. Rapporten påminner om en kärlekfull förklaring till mammutarna och deras vänner. En gång i tiden var detta något framåtsträvande och vackert. Nu är tiderna och klimatet helt förändrade. Då överlever inte dessa gamla djur och affärsmodeller längre. Man räknar imaginära förlorade intäkter.

Rapporten är anspråkfull och ställer kravet att betraktas som vederhäftig. Å ena sidan visar man på en ökad försäljning i digitala miljöer. Nedladdningarna hade 2007 ett värde på 3,7 miljarder dollar. Detta är en uppgång med 25%. Samtidigt säger man att 95% av all nedladdning är olaglig. Detta innebär att 3,7 miljader dollar är enbart 5% av värdet på den globala  marknaden. 
Om detta stämmer är nedladdningsmarknaden är värd hisnande 74 miljarder dollar. I Svenska kronor med dagens dollarkurs (8,38) innebär detta 620 miljarder svenska kronor. 
Är det någon som tror på det?
Inte jag i vart fall. Det motsvarar cirka hälften av Sveriges utlandsskuld. Sveriges samlade skatteintäkter var som jämförelse år 2007 726 miljarder kronor. 
För Ifpi är lösningen för att få hem dessa pengar enkel. Sätt hårdare press på internetserviceleverantörerna (ISP). Som en förebild visar man fram Frankrike.
Inte ens i de vildaste av fantasier kan man ta IFIPs beräkningar på allvar.
Undrar hur många tiotals miljarder i intäkter det genererat?
Medier som vidarebefodrat informationen borde funderat på källans trovärdighet.

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar