06232024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

IPRED: kriminaliserar födelsedagsfirande

Nu blir det ett brott att fira födelsedag på det gamla sättet.

Tänk dig en 30, 40 eller 50 årsfest. Vännerna är samlade.
Tillsammans framför en liten grupp en sång tillängnad jubilaren. 
Allt detta sker framför dig.
Jag hoppas du är medveten om att inför ögonen på dig begås ett brott.
Sången har komponerats av vännerna. De har via mail kommit med olika förslag till hur man bytt ut delar av den upphovsrättsskyddade texten. Väsentliga ord i texten har ersatts med jubilarens namn och epitet kopplade till denne. Den upphovsrättsskyddade musiken finns kvar. Ingen har tänkt på att STIM vill ha sitt.
Mitt framför dig begås ett (eller flera) upphovsrättsbrott.
Om du är en rättskaffens man (eller kvinna) bör du stoppa lagbrottet. 
IP numren kan upphovsrättssinnehavaren begära ut för dem som skrivit texten, enligt §53 lagen om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk (1960:729). De hjälpmedel man använt för att framställa texten kan beslagtas och förverkligas, enligt §55 lagen om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk (1960:729). Ersättningarna till upphovsmännen ska betalas. 
Hur stora de ska vara räknar man ut med hjälp av §54 i lagen om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk (1970:927).
Cd som vännerna lämnat över till jubilaren ska förstöras enligt §55 i lagen om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk (1960:729). 
Eftersom man kopierat upp sången i 30 exemplar är spridningen så stor att Ifpi kan ifrågasätta om det hela skett i kommersiellt syfte. STIM kommer i vart fall hävda att ni undandragit er att betala vad ni borde ha gjort för framförandet. Det i sig har ett kommersiellt syfte.
Kalaset kommer att bli dyrt.
Är det denna typ av samhälle du vill ha?
Ha en trevlig fest förresten
 

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar