06202024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

SAAB: GM har inte gjort hemläxan

General Motors (GM) vill lämna sitt ägande i SAAB, rapporterar Aftonbladet, Svd och DN. För det krävs att någon vill ta över. I annat fall återstår bara en konkurs.

GMs aktie handlades i går till 2,18 dollar. I går la GMs ledning fram sin plan för att rädda bolaget. På sidan 14 i det 117 sidor långa dokumentet talar man om att SAAB skall bli en självständig enhet. Man vill sälja SAAB och för detta vill man ha statens hjälp. Får man inte det vill man sätta SAAB i företagsrekonstruktion.
Uppenbarligen har GM inte gjort sin hemläxa. Många avsnitt av planen andas fort och fel. I andra delar verkar man blunda för fakta. I andra delar har man inte bemödat sig om att ta reda på fakta.
Uppenbarligen tror ledningen att Chapeter 11 gäller även i Sverige. Om man ska ansöka om företagsrekonstruktion måste någon garantera den. Om man vill söka denna lösning måste GM garantera i vart fall delar av rekonstruktionen. I annat fall ska tingsrätten inte bevilja rekonstruktionen. Sannolikt skulle en sådan garanti löpa på minst 500 miljoner kronor, sannolikt betydligt mer.
Vad vi inte vet är om GM gått i borgen för delar av SAABs skulder. 
Det är rätt att vara mycket tveksam till GMs utspel om SAAB.
Man får hoppas att USAs kongress ger GM bakläxa på detta ganska hafsigt hopsnickrade dokument.

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar