07242024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

IPRED: Fildelning ver 3.0 sprider ett löjets skimmer över Beatrice Ask

Nu har universitetet i Washington utvecklat en metodik som gör att fildelare kan vara anonyma, rapporterar IDG.se, länk. Detta blir fildelning av generation 3.0.

The Pirate Bay stod för version 2.0 och lanserades första gången 2003. Napster kan beskrivas som generation 1.0. Den utvecklades och laserades av den då 18 årige Shawn Fanning 1999. I mars 2001 stängdes fildelningssiten Napster efter domstolsbeslut.
Å andra sidan har vi EU, Ifpi och Beatrice Ask som rusar efter de som gör fildelning möjligt. Nu är det extra spännande att generation 3.o tekniken är utvecklat på ett Amerikanskt universitet. Det är säkert inte välkommet för vare sig upphovsindustrin eller EU. 
Lagstiftarna och Ifpi ligger hela tiden minst ett steg efter. Hur vore det om man i stället utvecklade en upphovsrättslagstiftning som var till nytta?
Det hela påminner i stället om boken Who moved my cheese?, av Spencer Johnson, länk, utgiven 1998. Boken berättar om två möss. Den ena söker efter ost på nya ställen och utvecklar sitt välstånd. Den andra går nästan under eftersom han vägrar leta efter ost på nya ställen.
Vi närmar nu oss en situation där tekniken med anonym fildelning blir allmänt tillgänglig. Vi har en IPRED lag som omöjligt kan lagföra andra än de som verkligen vill åka fast. Detta sker innan ens lagen har trätt i kraft. Det gör den först den 1 april i år.
Beatrice Ask och de andra lagstiftarna drar ett löjets skimmer över rättsapparaten. Medborgarna känner inte lojalitet inför lagen. Teknikutvecklingen och den kreativa utvecklingen hindras temporärt. Dessutom sätter lagstiftningen allvarliga hinder i vägen för värdefull forskning
Vore detta bara revy vore det ok. Nu är det inte det.
Därför är det inte bra
Andra bloggar: Opassande, Mårtensson,
Andra media: Svd,

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar