07242024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Vägen ut ur krisen består av mindre regleringar inte fler

Vad skapade finanskrisen? 

-Det svar som vi oftast får höra är bristen på regleringar av marknadskrafterna och girigheten.
Enligt idéhistorikern och liberalen Johan Norberg stämmer inte den bilden, rapproterar PJ ANders Linder, länk.
Han far fram tre faktorer som skapade krisen
1. USAs penningspolitik efter IT kollapsen med allt för låga räntor. Priset på kapital var försumbart. Därför kunde kreditinstitueten ta stora risker.
2. Den artificiellt låga Kinesiska valutan, som skapade enorma handelsöverskott och som investerades i det Amerikanska budgetunderskottet.
3. De politiska påtryckningarna på bankerna att låna ut allt mer till bostäder i USA. Bushadministrationen ställde krav på de delvis statliga lånejättarna Fannie Mae och Freddie Mac att låna ut minst 56% till personer med låg kreditvärdighet.
Den första punkten innebär en omvärdering av den förre centralbankschefen Alan Greenspan som var chef från 1987-2006. Han har närmast varit en kultfigur och granskades inte kritiskt. Här borde både tidningar och nationalekonomiskt forskning ifrågasatt honom. Så skedde inte.
Därför fick han en makt om penningpolitiken som var allt för stor. Den typ av regleringar som han ansvarade för la grunden till dagens katastrof. De två ytterligare faktorerna spädde på krisens intensitet.
Girigheten däremot är nog tyvärr och tursamt nog konstant.
Nu gör världen i princip samma sak som Greenspan, fast i en väsentligt större omfattning. Botemedlet för bakfyllan blir ännu mera sprit. Var och en inser att detta är en utomordenligt riskfylld medicinering. 

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar