06232024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Vi får inte filtrera bort Marklund bara för att hon har och gör fel

Det krävs tydligen inte så mycket för att bli skribent i Expressen nuförtiden. Ett exempel på detta är Liza Marklund. Hon skriver en krönika med rubriken: ”träng inte ut våra musiker”, länk.

Artikeln är ett sammelsurium av halvsanningar, 100% iga lögner, en påstådd upplevelse av en musiker, med ett band och det Marklund förmått tänka ut på egen hand. Genom artikeln devalverar hon formidabelt; Expressen, sig själv och krönikörerna som yrkesgrupp.
Det kan vara bra för nämnde Marklund att förstå att distribution och lagring av musik är i förändring. CDn lanserades 1979. Den ersatte LP skivan som i sin tur ersatte… 
Sedan ett tag är det enklast och billigast att distribuera musik via internet. Lagring sker bäst på nätet eller på en hårddisk.
Att CD affärerna försvinner är inte märkligare än att möjligheten att byta häst på gästgiverierna försvann när bilen kom. Hela Marklunds hemmakokta resonemang till stöd för CDn vittnar om en brist på verklig och levande närvaro i samhället.
Hon summerar sina funderingar i tre punkter.
1. Vuxna människor måste förstå att man inte kan stjäla. 
-Ja, det är riktigt. Frågan är bara om det Marklund bevittnat är stöld. I det fall hon själv anför verkar det vara så att bandet själv lagt upp sin musik på fildelningssiten. De vill uppenbarligen göra reklam för sin musik genom att folk laddar ned den. Då är det i vart fall inte stöld. 
Frågan om hur upphovsrättskyddat material distribueras på nätet är mera komplicerat än att man kan säga att vi ser stöld här. Det kan vara det, men det behöver inte vara det. För det andra är det lämpligt att en lagstiftning om exempelvis stöld har förankring i människors rättsmedvetande. Har den inte det blir det besvärligare. Sist och slutligen måste en upphovsrättslagstiftning främja artister, konstnärlig och ekonomisk utveckling. Det visar faktiskt Marklunds egna små funderingar. Därför finns det många intressanta alternativ till dagens upphovsrättslagstiftning
2. Har hon en uppfattning att barn inte ska uppfostras i tidens anda utan till en tid som flytt. Intressant som provokation, men föga lämpligt. Det tror jag till och med Marklund själv inser.
3. Hävdar hon att internetleverantörerna måste bli poliser. Menar hon att Volvo och SAAB på samma sätt är ansvariga för lagsökningen av alla bankrånare där en bil av något av dessa bilmärken figurerat. 
Personligen anser jag att polisen är den som ska sköta brottsutredningar och domstolarna döma. Andra får kommentera och tycka, men där får det stanna.
Hon hänvisar till att om det inte hjälper kan man göra som kineserna och filtrera bort oönskade siter. Nu har Sverige något som heter medborgerliga fri- och rättigheter. Däribland finns något som kallas yttranderätt. Det ger alla och envar möjlighet att tycka. Även dem som torgför mer eller mindre korkade åsikter. Det ger till exempel Liza Marklund möjligheten att ostraffat tycka vad hon gör.  Vi ska inte filtrera bort vare sig the Pirate Bay eller Liza Marklund, trots att kineserna kan det.

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar