05282024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

När förändringsmotståndet får styra

Internet är en av de viktigaste delarna av infrastrukturen för entreprenörer och företagare. Därför måste förutsättningarna för internet vara förutsägbara och enkla att förstå.

Karl Sigfrid oroar sig för den osäkerhet som sprider sig för web entreprenörer vad gäller internet, länk.
Blogg-hotel, webb-hotel och tjänster som youtube ligger i farozonen. Det starka gensvar som upphovsrättsindustrin från från svenska lagstiftare och lagstiftarna i EU är kontraproduktivt.
Ekonomisk utveckling åstadkoms bäst med så liten osäkerhet som möjligt om de legala förutsättningarna för företagandet. Farmor Gun, lyfter fram Telekompaketet som en viktig osäkerhetsfaktor. 
Trots den betydelse som det får för entreprenörer och företagande ser vi nästan inga analyser i affärspressen. Vi ser inte heller någon kritik från det hållet. Gammelmedia är delvis kontrollerat av upphovsrättsindustrin, så det är kanske inte så konstigt. Bristen på kommentarer i gammelmedia  är en typ av förändringsmotstånd som avspeglar hur upphovsrättsindustrin tänker.
The Pirate Bay rättegången är en del av förändringsmotståndet. Det handlar om att går från intäkter på marknaden till intäkter från rättsprocesser. Det kan vara som Promemorian menar att domen ritar om kartan, länk. Nästa mål kan vara Google eller Youtube som Mina Moderata karameller skriver, länk. Jag kan inte annat än hålla med Christian engström om att domen i går är sanslös, länk.
Det är naturligtvis så att om innovationerna i mediaindustrin skulle upphöra idag skulle de som redan har etablerat tjänster och produkter fortsätta tjäna pengar. 
Nu fungerar verkligheten inte så. Redan Adam Smith visade att kapital och resurser dras till verksamheter där vinsterna är stora. 
Är vinsterna tillräckligt stora är man beredd att ta kommersiella risker. Upphovsrättindustrin har den motsatta inställningen man är inte beredd att ta kommersiella risker. När man inte är beredd att göra det kommer heller inga innovationer eller vinster. Trots detta sker en viss ökning av cd försäljningen och ljudboksförsäljningen. 
Statistiken från upphovsrättindustrin om hur effektiv IPRED lagen är motsägs av statistik som presenteras av Scaber Nestor, länk.
Trots alla rop om lagstiftning för att komma tillrätta med situationen är det marknaden som till sist kommer att vrida utvecklingen rätt igen. Med den nya lagstiftningen och tolkningen av den gamla kommer detta att ta längre tid. Därför vore det bra om lagstiftarna tog sitt förnuft tillfånga om stöttade förutsägbara regler för internet som främjar ekonomisk utveckling.

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar