07132024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Regeringen har växlat in på fel spår om FRA 2.0

Antag att du har en shop som säljer något. Klart att du inte frivilligt vill minska din marknad och dina intäkter. Vi har sett detta tidigare i flera fall. 

Ett av  dem är delvis statligt ägda  AB Svensk Bilprovning. Utifrån en monopolsituation började man utveckla tjänster som finansierades av de tjänster man hade monopol på. Bilprovningen lobbade skickligt och fördröjde en fri marknad under säkert 15-20 år.

I fallet FRA är läget med monopol detsamma. Myndigheten har haft ensamrätt på signalspaning. Olika andra myndigheter har sedan kunnat beställa underrättelsetjänser. 
FRA har utvecklat en kompetens. I kölvattnet kring detta har det uppkommit en strid mellan FRA och SÄPO.
 

FRA driver alltså en underrättelseshop  och vill inte ha in konkurrenter på  sin marknad, länk.
Nu verkar man ha övertygat regeringen om att detta är riktigt. Precis som bilprovningen en gång gjorde. Skillnaden mellan dessa verksamheter är naturligtvis himmelsvid. Personligt integritet borde centralt att försvara. Att regeringen sedan har ingått ett avtal med ett antal liberaler som gör det omöjligt för FRA att hålla sin underrättelsehop öppen bryr man sig uppenbarligen inte om.
Det är klart att detta undergräver regeringens trovärdighet. Liberaler på olika håll är förtvivlade. Först av allt därför man inte kan lita på regeringen. För det andra får FRA befogenhet som är allt för långtgående. Det är olyckligt. Den moderata försvarsfalangen vill med alla medel slå vakt om FRA, kosta vad det kosta vill. Priset får uppenbarligen vara mycket högt.
Centern bör markera att man inte kan acceptera detta svek mot liberaler i olika partier

Vad händer nu?

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Lämna en kommentar