06232024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Värmdö kommun: Fel fokusering i kristid

Hänt i Värmdö
Rapport från kommunstyrelsesammanträdet den 19 augusti 2009.

Vilken är en kommuns viktigaste uppgift?

-Naturligtvis att erbjuda sina medborgare den lagstadgade servicen till lägsta möjliga kostnad. Det centrala för en kommun är därför att bedriva verksamhetsutveckling. Den måste bli billigare och bättre.
Om man inte klarar eller förstår denna viktigaste uppgift kan man syssla med administrativ utveckling eller klåfingrighet.
Värmdö kommun har en modell där skuldhanteringen sköts av ett av kommunens bolag.
Detta är ett av de få områden där Värmdö kommun är bäst i klassen. Kommunen har varit framgångsrik i sin skuldförvaltning. Nu vill kommundirektören genomföra en förändring av detta.
Att ändra detta blir fokus i en tid då det är ekonomisk kris. Det är svårt att få pengarna att räcka till. Man kan undra varför?
I stället för att syssla med att vara prims motor i verksamhetsutvecklingen fokuserar kommundirektören på administrationen. Det är inte helt bra.
Värmdö kommun behöver ett annat fokus. Detta borde vara att utveckla och effektivisera vård, skola och omsorg i Värmdö kommun.
Någon med elak tunga har sagt att det verkliga skälet till att detta förslag genomförs just nu är en maktkamp mellan kommundirektören Magnus Hedenfalk och en av kommunens egna bolagsdirektörer. Det förklarar brådskan. Man ska inte ändra ett vinnande lag. Det gör nu politikerna i Värmdö kommun anförda av kommundirektören. Det är inte en klok strategi, speciellt inte i kristid.
Det är möjligt att förslaget ska genomföras så småningom. Att genomföra denna förändring just nu är en helt felaktig prioritering.
Centern har varit motståndare till att genomföra förslaget nu. Kristdemokraterna är tveksamma. Trots detta sätter moderaterna hårt mot hårt och driver hårdhänt igenom detta förslag. Det är ännu värre.
Att oppositionen inte heller har vett att säga nej till förslaget gör saken inte bättre.

Vad händer nu?

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Lämna en kommentar