05212024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Snart ett år sedan Lehman kollapsade

Den 15 september är det ett år sedan Lehman Brothers kollapsade. New York Times har en intressant artikel om denna händelse, länk. Det var starten på det som allt mer liknar en finansiell krisparentes och inte den kris som det talades om.

En av slutsatserna verkar vara att Lehman kollapsade, men systemet överlevde. Egentligen menar tidningen att systemet överlevde tack var kollapsen för Lehman.
I kulisserna framskymtar Europeiska Centralbankens, Jean-Claude Trichet och Frankrikes finansminister Christine Lagarde som tryckte på för att hindra kollapsen.
Vi får inte glömma bort att kollapsen förgicks av en enorm räddningsaktion av Bears & Sterns.
Paradoxen är att ett system som inte behåller en grundläggande osäkerhet kan bli aldrig säkert för det stora flertalet. Räddningen av Bears & Sterns höll på att skapa en säkerhet för de få och en osäkerhet för de många, för samhället. Man kunde aldrig vet hur stora förlusträkningarna skulle bli för samhället. Resultat höll för ett ögonblick på att bli ointressanta. Nu tog USA det goda steget att kräva resultat och då fick vi krisen. Det var sunt.
Det är bekymmersamt att krisen verkar blåsa över på mindre än ett år.
Lärandet för att skapa ett hållbart finanssystem riskerar att bli allt för litet.
I en annan artikel i New York Times framgår att inte mycket har förändrats på Wall Street, länk. Det kan bli mycket kostsamt för världssamfundet.
Finansmarknaden behöver inte fler regleringar som löser tidigare problem, den behöver oändligt mycket mer transparens och större andel eget kapital.

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar