05222024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

(S) Kongressen: Nya namn i politbyrån

Socialdemokraterna har nu förändrat i det tyngsta beslutande organet politbyrån. Förlåt jag menade naturligtvis värkstillande utskottet. Nykomlingarna blev uppflyttade till avbytare eller som man på politikerspråk säger, suppleant. . Rookies kommer inte in som ordinare. Här ska man slipas av för att bli ”upphöjd” ordinarie ledamot. Här är namnen, enlig SvD.

Från Göteborg kommer Anneli Hultén. Ett tillskott och ett av de få riktigt inflytelserika socialdemokratiska kommunalråden. Om Hultén klarar Göteborg som Göran Johansson gjorde finns det en rejäl resurs här. Hon är dessutom en miljöprofil i handling. En inbiten Göteborgscyklist har svårt att stämplas som miljöbov. Snacket från Göteborg är att tjejjen klarar sig betydligt bättre än förväntat. Samtidigt lurar Göran Johanssons dotter Anna i kulisserna. Hultén är ett rejält tillskott.
Carin ”kronprinsessan” Jämtin är något till vänster i partiet. Hon är en av de tyngsta seriösa utmanarna till Mona Sahlin. Därför håller hon tyst om sin utmaning utåt. Kronpricessan går mot ett vinna eller försvinnaval i Stockholms stadhus. Lyckas hon inte med det är sannolikt hennes dagar räknade i Stockholmspolitiken.
Ylva ”vänsteryttern” Johansson är kommunisten som sadlade om och blev sosse. Hon är gift med Erik Åsbrink. Hon får saker gjorda. Är däremot sannolikt inte strategen i gänget. Om någon annan pekar så utför hon. Hon är kanske mer av kompisen till Mona än kompetensförstärkningen.
Mikael ”missionären” Damberg är en tydlig förnyare. Nu får han en plattform för sitt missionsarbete. Ett starkt tillskott i gänget. Han är socialdemokraternas hopp i storstadsjungeln. Här har vi en av socialdemokratins duktiga strateger och dessutom någon bygger politik i ett storstadsperspektiv. Ett bra val.
Thomas Eneroth, är Växjökillen som gillar social ekonomi. Han är näringspolitisk taleman, men egentligen mer intresserad av hur idéella organisationer kan bidra med mer i samhället. Från detta prespektiv är han ett tillskott i verkställande utskott, men ganska tveksam som näringspolitiskt talesman. Har viss kunskap om internet. Lite oklart var han står i integritetsfrågorna. Oskrivet kort i de tyngre sammanhangen. Han kan bli bli flipp eller flopp eller bara grå mus.
Peter Hultqvist är Dalaalibit som efterträder Marita Ulvskog. I jämförelsen blir henne är det lätt att allt kan uppfattas som en förbättring.
Stefan Löfven är kvar som suppleant sedan tidigare. Han är industrifackets man i verkställande utskottet.
Nya ordinarie ledamöter är Sven-Erik ”vrålpipet” Österberg, Helen Fritzon och Ibrahim Baylan.
Wanja ”Bonus” Wedin, Thomas Östros och Elvy Söderström sitter kvar sedan tidigare.
Det behöver vi kanske inte ens nämna att Mona Sahlin också sitter kvar.
En som inte ens togs ut till laget var Thomas ”superdribblaren” Bodström.
Andra medier: Aftonbladet, DN, Expressen,

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar