07222024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Centern har bättre styrka än en starköl

Centerpartiet motsvarar i väljaropinion snart en starköl, 4,5%.

Nu gäller det inte att hitta undanflykter. Å ena sidan har centern bra program och bra idéer.
Å andra sidan har man inte förmått förverkliga tillräckligt av dem. Här ligger sannolikt det största problemet.

Det är inte läge just nu att diskutera vilken ledare centerpartiet ska ha. Partiet har en ledare på riksplanet och det är Maud Olofsson. Hon ska självklart ha allt stöd hon behöver för att bedriva en bra valkampanj. Samtidigt ligger det i ett sådant kontrakt att hon lyssnar och tar intryck. Det gäller bland annat att ställa realistiska mål som kan lyfta partiet. Det gäller inte att formulera orimligt höga mål. De sänker moralen. Samtidigt gäller det att skapa politiska resultat.
I nomineringstider ser vi tyvärr att männen mellan 50 och 60 försöker försvara och förstärka sina positioner. Det gör partiet till ett minoritetsparti.
45% av befolkningen är mellan 35 och 65 år. Det blir aldrig intressant. Det gäller att ha unga, gamla och medelålders. Det är inte en fråga om antingen eller. Nu gäller både och. Alla kan bidra. Det gäller att ha en balans mellan förnyelse och kontinuitet.
Här missar partiet tyvärr. Risken är att vi går till val på att 45% förstår 65% och kan företräda majoriteten. Det vet alla att det inte fungerar.
Centerpartiet är allt för mycket maktens parti just nu. Partiet försvarar etablissemanget. I stället borde man försvara de idéer man står för. Just nu verkar det som det är viktigare att sitta lugnt i båten än att kämpa för visionen.
Det är inte en hållbar strategi.
Kampen för visionen är alltid viktigare än att förklara och försvara etablissemangets tveksamma beslut, även om det är ett steg på vägen.

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar