06202024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

EU med Lissabonfördraget: Vem vill bli president?


Med Lissabonfördraget i hamn pågår just nu processen om vem som ska bli president för EU.

I förhandsspekulationerna finns Tony Blair, länk som den starkaste kandidaten. EU skulle då få en stark president som skulle matcha sin Amerikanska motsvarighet. Det är just där hotet mot honom ligger. Ministerrådet skulle få konkurrens.
Därför har det lanserats andra och ”svagare” kandidater. Bland dem återfinner vi kandidater som Nederländernas premiärminister Jan Peter Balkenende. En annan ”dark horse” är Fredrik Reinfeldt. Han är inte helt oväntat är han Angela Merkels favorit. Han skulle bättre bli den ordförande för ministerrrådet som många önskar. Han skulle inte sätta sitt signum på Europa som Blair kommer att göra. Självklart är detta både på gott och ont.
Beslutet om ny president kommer sannolikt att tas under Sveriges ordförandeperiod.

En som säkert är orolig nu är Carl Bildt. Med Reinfeldt som president bli han inte EUs höge utrikepolitiske sändebud. Då återstår bara jobbet som EU kommissionär. För det är väl inte så att han kan tänka sig att bli nygammal ledare för moderaterna då?
En annan som är avundsjuk är säkert Göran ”kungen” Persson.
Han skulle ha älskat jobbet som president.
Andra medier: Expressen, DN, DN

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar