06212024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Internet version 2.0, nu börjar den rulla in

Dataföretaget Ciscos chefsstrateg för internet Pamasree Warrior talar om att internet är på väg in i nästa fas rapporterar SvD, länk. Den har att göra med rörliga bilder. Gränssnittet mellan TV/video är det som på allvar kommer att utvecklas.

En effekt av detta kan bli ett underskott på bandbredd. För att möta detta krävs ett tillskott av ny teknik. Samtidigt finns spännande teknik att tillgå, som ännu inte kommersialiserats. Ett exempel på sådan tillhandahåller företaget Broadcasting International i Salt lake City, Utah, länk. Företaget erbjuder en mulitcodeclösning (en codec eller kodec är en komponent som kodar och avkodar dataströmmar eller signaler. Exempel på codear är MP4, Quick Time och Real Media, länk) kallad codecsys som kan minska utnyttjandet av bandbredd radikalt.

Det nya internet (IP) protokollet kallat IPv6 kommer att innebära stora förändringar, länk. Det är till exempel betydligt bättre att använda i applikationer för att avgöra var i ett rum något befinner sig och det är mycket bättre för ljud och bild. Ipv6 kan också bära betydligt mer information än dagens IPv4.
En annan del av samhället där internet kommer att spela en allt större roll är för eldistributionen. Detär detta som kallas Smart grid, länk, länk. Här talar vi både om att spara energi och utveckla nya tjänsteplattformar och tjänster.
Distansjukvård och distansundervisning som ger interaktiva möjligheter är två andra stora utvecklingsområden.
Det som är oroande är att politikerna inte underlättar denna utveckling utan låter aktörer som lever i och på föråldrad teknologi formulera spelreglerna. Här är bara upphovsrättslagstiftningen ett litet exempel.
Internet och elnäten är en viktig pusselbit för att lösa klimatfrågan. Besparingspotentialen ligger mellan 10-20% av dagens konsumtion På detta fokuseras det allt för litet. Se gärna min tidigare blogpost i ämnet, länk.
Andra medier: Expressen,

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar