05302024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Upphovsrätt: Svinhugg går igen

I Canada har ett antal artister stämt de fyra stora upphovsrättsbolagen för upphovsrättsintrång. De har underlåtit att göra rätt för sig säger artisterna, länk. Industrin gör alltså själv vad de anklagar en del konsumenter för.


Michael Geist gör följande reflektion om stämningen: After years of claiming Canadian consumers disrespect copyright, the irony of having the recording industry face a massive lawsuit will not be lost on anyone, least of all the artists still waiting to be paid. Indeed, they are also seeking punitive damages, arguing ”the conduct of the defendant record companies is aggravated by their strict and unremitting approach to the enforcement of their copyright interests against consumers.”

Bolagen stäms på 6 miljarder dollar.
Kalkylen bygger på den modell som upphovsrättsbolagen använder mot konsumenter, nämligen 20.000 dollar per låt. Har man kränkt upphovsrätten vad gäller 300.000 låter kommer man fram till detta stora belopp.

Trovärdigheten hos upphovsrättsbolagen måste starkt ifrågasättas efter denna stämning. Trots detta har dessa bolag en särställning som poliser enligt den Svenska IPRED lagen. När bolagen inte sopat rent framför egen dörr borde även regeringen inse att bolagen inte längre kan få det förtroendet.

Ibland undrar vem de verkliga piraterna är i upphovsrättssammanhang?

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar