07252024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Att förstå centern

I en socialdemokratiskt bloggpost ställs frågan: Vem begriper centern, länk? Till sin hjälp i analysen har hon Aftonbladets krönikör Lena Melin, länk. Analysen utmynnar närmast i att centern inte är så likt socialdemokraterna och därför är man inte något bra parti. Kanske är det hela vitsen med centern och sannolikt ligger potentialen här.

PJ Anders Linder i Svenska Dagbladet tar centerpartiets ordförande Magnus Andersson till hjälp i sin analys, länk. I bloggposter skriver Linder med utgångspunkt från Magnus Andersson:Unga väljare är ännu mer lättrörliga än andra och det är fullt tänkbar att man ska kunna vinna en hel del av dem för allianspartierna.


Man kan säga att Anderssons påpekande har lite av ”foten i kläm? jajamen!!” över sig, men han pekar också på en genuin möjlighet. Däremot säger han inte så mycket om hur det ska gå till.”

Centerpartiets svaga opinionsstöd är i mångt och mycket ett leveransproblem. Tankarna är både nya och goda, men har i allt för liten utsträckning har de gett konkreta politiska resultat.

Ett sådant exempel är Centerns öppenhetsmanifest som på många sätt bättre än piratpolitiken, men det har inte förverkligats. Liberalism och frihet är en bristvara i den svenska politiken. Tyvärr är de liberala framstegen också en bristvara. I bristen på leverans brister också tålamodet. Här måste centern få utrymme under det halvår som återstår av riksdagsåret innan valet hålls. Med leveranser återkommer väljarna, för idémässigt är centern långt framme.

En ny spännande generation av centerpartister ute i kommunerna börjar ta ton. Bland dessa kan märkas distriktsordföranden i Stockholm, Per Ankersjö. Bland dessa finns förnyarna i centern.

Ett konkret exempel i debatten just nu är det så kallade RUT avdraget. Centern vill utvidga det till att gälla även it tjänster. Detta är en viktig demokratifråga. Att släppa fram en leverans här skulle skapa tillförsikt hos centersympatisörerna. Det skulle också ge effekter i opinionsundersökningarna.

Andra bloggar: Per Ankersjö, Markus Berglund,

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar