07252024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Ekbacken: Älgar och väljare kan andas ut (åtminstone ett tag)

Hänt i Värmdö

Ibland blir man både stolt och glad över att inse att rättssystemets demokratiska säkerhetssystem fungerar. I dag damp det ned en dom från Regeringsrätten. Domen rör det natursköna området Ekbacken, på Fågelbrolandet i Värmdö kommun.
Av domen 5959-09 framgår att Regeringsrätten kommer att rättspröva Värmdö kommuns beslut om exploateringsavtal och detaljplaneläggning av området Ekbacken. Inte nog med det. Prövningen ska ske vid en muntlig förhandling. Alla kan lyssna och vara med!
Ekarna på Ekbacken kan andas ut. Om de kommer att offras blir det först efter att landets främsta jurister prövat om de ska få stå kvar. Smågnagare, rådjur, älgar och vanliga människor kan glädjas över att deras rätt kommer att prövas av ett antal regeringsråd.
Detta är framförallt en (del)seger för Allians för Ekbacken. 800 engagerade medborgare som bor runtomkring.
Primus motor i motståndet har varit och är Henrik Paulsen. Han har seconderats av bland

annat Krister Malmqvist (mannen till höger i bild). Jag har själv haft förmånen och får samarbeta med dessa uthålliga och handlingskraftiga demokratikämpar.
Dessa båda visar att engagemang lönar sig. Sedan spelar det mindre roll hur engagemanget är organiserat. Det kan vara i en ideell förening eller på annat sätt.

Både Henrik (bilden till vänster) och Krister gör nu en sorts demomokratisk värnplikt i partipolitiken. Det borde fler känna ansvar och göra. Henriks och Kristers drivkraft är att göra ett bra samhälle bättre. All heder till dessa båda uthålliga gentlemannademokrater.
De politiker som snabbt ville göra sig av med ärendet för att debatten skulle blåsa över bör ta sig en allvarlig funderare. Det oskickliga hanterandet av ekarna, älgarna, rådjuren gnagarna och väljarna i detta ärende kommer nu att ha stötts och blötts under hela mandatperioden. Det gick inte att lägga locket på. I stället kokte det över.
Byggbolaget NCC borde dra sig tillbaka. Det börjar bli dags för en reträtt. Kanske borde man bilda en stiftelse som får förvalta Ekbacken och säkerställa grönområdet för kommande generationer.
De rakryggade kan med detta besked möta helgen med stolthet. Opportunisterna och de fega kan reflektera över varför de inte vågade så upp för sina ideal.
Välkommen att bevista sista akten i detta drama i regeringsrätten på Wallingatan 2. Bloggen kommer att meddela datum och tid när Regeringsrätten kungjort detta.
Andra artiklar om Värmdö: NackaVärmdöPosten

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar