07242024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Om försäkringskassan och att utveckla det friska

Försäkringskassan betalar ut fel eller är utsatt för misstänkt fusk i 3,5% av sin verksamhet, rapporterar e24.se, länk. Det är hela 16,4 miljarder kronor. Totalt betalades det ut 470 miljarder kronor förra året.

Självklart måste man reflektera över dessa enorma belopp. Det är 1,26 miljarder om dagen, vardag som helg. Inför dessa hisnande belopp måste frågor om hur vårdapparaten kan förbättras ställas.
-Hur kan arbete stimuleras.
Några förklaringar till dessa stora belopp är att vårdapparaten är inställd på ett binärt förhållningssätt. Antingen är du frisk eller också är du sjuk. I själva verket är det allt mer en flytande skala vi talar om. Sjukvårdens uppgift borde all mer bli att förflytta sina patienter till att bli mera friska. Dessutom måste den existentiella dimensionen beaktas i sjukvården. Många lite äldre söker vård för att de är ensamma. Det är deras ”sjukdom”.
Kompetensen inom alternativa vårdformer måste också kraftigt byggas ut. Den enskilde måste få möjlighet att välja skolmedicien eller alternativ medicin. Det är en utveckling av kundvalet. Vi kan bara se vilka effekter som meditation och andingsträning har. Det är numera bevisat, vetenskapligt.
Sedan måste vi fundera på om det är samhällets uppgift att betala för att människor väljer en osund livsstil. Ska samhället betala mediciner till människor som avstår från att ha en sund livsstil och i stället blir livsvariga medicinkonsumenter?
-Jag är tveksam.
Andra bloggar: Johanna Graf,

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar