06212024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Väljarna och partierna

Folkpartiet har riksmöte inför valet. Där har man lagt fast vilka frågor man kommer att driva. En valfråga som man kommer att driva är att Sverige ska bli ett lågskatteland för forskning, länk. Andra frågor är obligatoriska a-kassa, max 50% i skatt för alla, ”lärlingssystem, med lägre lön och sämre anställningsskydd för unga, förstatligande av skolan och tidigare betyg, ny kärnkraft och euro, parboendegaranti för äldre och skattesänkningar för pensionärer.” Allt detta enligt en DN artikel, länk.


Med detta program från folkpartiets sida finns det förutsättningar för att blåsa liv i mittenpolitiken.


På opinionsundersökningsfronten publicerar SvD/Sifo en ny sådan, länk, länk.

Två partier får inte plats i parlamentet enligt denna. Det är kristdemokraterna och Sverigedemokraterna. Just nu står det för de rödgröna 50,5 mot 45,2 för Alliansen. Moderaterna får enligt undersökningen 30,8% och miljöpartiet 10,8%. Folkpartiet får 5,9% och centern 4,9%.

Valkampanjen kommer att bli en rysare. Små förändringar kommer att ge mycket stora utslag parlamentariskt.

Om Alliansen ska fortsätta regera krävs att alla de ingående partierna får över 4%. Dessutom krävs sannolikt en miljöoffensiv från regeringens sida.

Vi har tjatat om det tidigare, men frågan om friheten på nätet är också en framgångsfråga. Modern upphovsrätt är en annan. Här är både Alliansen och de rödgröna lika dåliga. För centern finns här en möjlighet att få tillbaka väljare från förra valet.

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar