07242024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Det kallas miljöskatter, de borde kallas för godtyckesskatter

Nu var det dags för de rödgröna att presentera sin fördelningspolitik, länk.

Idén är enkel. Höj bensinpriset med 49 öre litern. Vem drabbas av detta? Jo det är framförallt låg- och medelinkomsttagare. De som lever med mindre eller små marginaler. De rika drabbas i liten utsträckning. Enligt beräkningar kommer bensinförbrukningen att minska med cirka 4% av denna åtgärd. Hade det varit så att man velat åstadkomma verkliga klimateffekter så hade det krävts höjning av bensinskatterna med 10 kronor litern. Det vågar man inte föreslå.

Sedan ska det införas en skatt på förmögna. Inte en förmögenhetsskatt!
Bloggen har tidigare sagt vad rätt nämn på denna skatt är: nämligen sparskatt. Det ska utredas hur denna nya skatt på förmögna ska utformas. Nästa steg blir väl skatter på rödhåriga och flintskalliga, när nu skatterna skall utformas efter vilken typ av egenheter olika människor har.
Slutligen ger sig de rödgröna ut på riktigt djupt vatten när man ska beskatta övervinster inom kärnkrafts- och vatten. Genom att återinföra begreppet övervinster som myntades av den gamle LO ekonomen Rudolf Meidner öppnar man slussportarna till godtyckliga skattechocker.
Att man kallar åtgärderna för miljöskatter är svårt att förstå. Då krävs ett tankeramverk bakom som tål att granskas. Inte den här typen av lapptäcken.

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar