05202024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Inför Almedalsveckan 2010

Vi har sagt det många gånger och varje år har vi fel.

Almedalsveckan kan inte bli större.
I år är det 1.396 godkända arrangemang, länk. Förra året var det strax över 1.000. År 2008 var det 662 arrangemang. Man kan verkligen tala om tillväxt här.
I år är det moderaterna som är först ut och inleder på söndagen den 4 juli. Därefter följer vänsterpartiet, folkpartiet, centern, socialdemokraterna, kristdemokraterna och sist kommer miljöpartiet lördagen den 1o juli.


I år verkar gammelmedierna vilja bevaka arrangemanget extra hårt. Så här står det om program på www.almedalsveckan.se, länk: Under Almedalsveckan kommer bland annat Resumé och Dagen att göra en daglig tidning. Fokus, Dagens Samhälle och Dagens Medicin gör ett specialnummer före Almedalsveckan. Den 29 juni kommer Marknadsmedias tidning ”Sveriges Mötesplats, en tidning om Almedalsveckans betydelse för vår framtid och välfärd” att följa med som bilaga i Dagens Nyheter.”

Traditionellt är annars Almedalsveckan bloggarnas och de sociala mediernas vecka. Formatet passar utmärkt för bloggar. Interaktivitet och snabb rapportering är något som förhöjer pulsen. Det är inte säkert att fler pappersblaskor har någon kvalitetshöjande effekt. Det kan snarare bli så att den enda effekten är att det bli mer skräp att plocka upp.

I början på det stenhårda upploppet inför valet borde det inte vara någon som tar något för givet. Det verkar Fredrik Reinfeldt har upptäckt som nu sent omsider har bestämt sig för att tala om man får tro det officiella programmet.

Vi kommer att få se många politiska utspel under veckan. ”Definsivpartierna” anförda av Mona Sahlin kommer att vara tvungna att presentera något för att vända trenden. Ett annat ”defensivparti” är kristdemokratena som också måste fånga medias intresse och få en stund i solen. Partiet kan tacka ”offensivpartiet, miljöpartiet för att inte alla redan har åkt hem på fredagen när Göran Hägglund talar.

Lördagen är nämligen det främsta ”offensivpartiets” dag, miljöpartiet. Offensivpartiet moderaterna kommer sannolikt att spela på säkra kort. Det gäller att vara mer statsmannamässig än vad Göran Persson klarade av i sin allra mest konungsliga utgåva utan att vara arrogant.

Ett annat ”offensivparti” som inte finns med och har en egen dag är Sverigedemokraterna. Man kommer säkert att spela ut offerkortet eller rentav göra ett mera spektakulärt utspel. Partiet lär har specialstuderat andra framgångrika främlingfientliga partier i Europa som använt sig av den modellen.

Nu är det tveksamt om partierna är de viktigaste aktörerna längre i Almedalen. Att de står för ramen är klart. Innehållet är framförallt ett verk av lobbyister. Det finns en risk att ett så stort arrangemang som årets blir allt mer av att låta 1.000 lobbyister blomma. Samtidigt är det en spännande blandning av intresseorganisationer, fackföreningar, ideella, religiösa och branschorganisationer som har dukat upp detta jättelika smörgåsbord.

Personligen är jag nyfiken på vilket fokus biståndsfrågorna kommer att få. Ett SIDA i djup kris, med chefer som är i luven på ministern kan bli en intressant relief till en spännande munhuggning.

Ett annat fokus för veckan är precis som förra året entreprenörsskap. Här blir det spännande att se vad rookien Ingenjörsvetenskapsakademin, IVA lyckas dra till sig för intresse. De bjuder in till två debatter kring entreprenörskap. Första halvlek sker i landshövdingens residensträdgård. Där debatterar, länk: handelsminister Ewa Björling, Moderaterna, riksdagsledamot, Luciano Astudillo, Socialdemokraterna, Gotlands landshövding Cecilia Schelin Seidegård, Charlotte Brogren, generaldirektör Vinnova, Anders Ekblom, global forskningschef Astra Zeneca, Lisa Lindberg, vd Doberman,Mathias Uhlén, forskare och entreprenör, Thomas Malmer, projektchef IVA och Björn O. Nilsson, vd IVA.

I andra halvled är budskapet, länk: de Rödgröna debatterar med Alliansen om politik för innovation.

Medverkar gör Tomas Eneroth (S), Stefan Löfven (S), Per Bolund (Mp),Kent Persson (V), Tomas Tobé (M), Mikael Oscarsson (Kd), Agneta Berliner (Fp), Jöran Hägglund (C) och Björn O. Nilsson, vd IVA.”

Man kan fråga sig om varför de inte ställer upp med förstafemman? Vi vet redan att Marcus Wallenberg, superentreprenören Lars Backsell och gamle aktiespargeneralen Håkan Gergils finns i Visby för IVAs räkning. Varför inte bjuda in till diskussion med till exempel Rick Falkvinge (eller Christian Engström), Henrik Alexandersson, Jonas Morian, Anders Mildner och Per Ankersjö eller varför inte Magnus Andersson. Det skulle vara ett riktigt drömtillfälle. Debatten skulle handla om nya affärsmodeller, lagstiftning, frihet och bakåtsträvande kring det nya entreprenörsskapet på nätet.

Den debatten kanske vi får uppleva nästa år.

Nu väntar vi spänt på vad som verkligen kommer att inträffa på Valårsalmedalsveckan 2010.

Bloggen kommer naturligtvis att vara där och ge sin syn på denna åsikternas Kiviks marknad.

Andra bloggar: Henrik Alexandersson, Per Ankersjö, Rick Falkvinge,HAX, Promemoriam, Peter Andersson, Magnus Andersson, Christian Engström, Anders Mildner, Opassande

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar