07252024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Thomas Bodströms strategi mot Bildt: Argumenten är svaga-höj rösten

Opportunisten och tidigare justitieministern den före detta exellencen Thomas Bodström kräver att Carl Bildt tar time out från politiken, länk. Han gör det försåtligt närmast som en vänlig gest. Bildt behöver inte avgå. Han behöver bara ta time out. Retoriskt är det skickligt. Sakligt sätt är det ett oskick. Läs bara detta citat:”Det som har inträffat saknar motstycke. Aldrig någonsin i Sveriges moderna historia har en brottsutredning inneburit, att en så högt uppsatt politiker, kan bli föremål för ett åtal om ett så allvarligt brott.

Eftersom rättsäkerhet ska gälla även för en minister är det rimligt att Carl Bildt tills vidare inte behöver avgå. Däremot är det självklart att han inte i nuvarande läge kan fortsätta att företräda Sverige i frågor gentemot andra länder, när han själv har suttit i ett bolag som nu utreds för folkrättsbrott. ”


En som fångat en viktig del av problematiken är Göran Widham, länk som talar om att man är oskyldig till dess en domstol har dömt någon för ett brott: ”Väldigt få debattörer kan hålla huvudet kallt och ägna sig åt själva frågan. Det är möjligt att jag med mina gamla moderatsympatier och stora respekt för Carl Bildt gör samma fel. Det får läsaren bedöma, eller historien. Hur det än är med den saken så vill jag att alla besinnar sig och kommer ihåg att det är en människa det handlar om, inte bara en utrikesminister. En människa som just nu blir anklagad för ett mycket allvarligt brott. Carl Bildt har precis som alla andra medborgare i Sverige (ännu så länge) rätt att betraktas som oskyldig tills motsatsen bevisats.”

Mark Klamberg, länk kommer också med en viktig notering när han skriver: ”Utifrån detta uppfattar jag att åklagaren ännu inte har riktat misstanke mot och underrättat någon som skäligen misstänkt. Om detta skulle hända beträffande Carl Bildt bör han överväga de politiska konsekvenserna. Än mer allvarligt vore det om åklagare i ett senare skede skulle finna tillräckliga skäl för att väcka åtal.”

Naturligtvis finns det i dag inget samband mellan Carl Bildt och folkrättsbrottet. Det som finns är ett åklagarbeslut som gäller att granska bolaget Lundin Petroleum. I första hand torde man då granska anställda och först i ett senare läge tillsynsmyndigheten, styrelsen och dess ledamöter. I en oviss framtid kan det bli så att Carl Bildt kommer att granskas.

De som är ute och misskrediterar Bildt gör det dels för att skapa kortsiktiga politiska poänger dels utifrån avundsjuka.
En faktor som ligger bakom mycket av att debatten återkommer är det faktum att Carl Bildt tjänade åtskilliga miljoner på att vara styrelseledamot i Lundin Petroleum. Det har stuckit i ögonen på en hel rad vänsterdebattörer. Därför söker man med olika medel misskreditera Bildt.

Vi måste ställa oss frågan om en person som har varit politiskt aktiv får lov att lyckas ekonomiskt eller om en sådan person är ”persona non grata” i politiken. För bloggen är det självklart att det krävs fler entreprenörer i politiken. Det krävs fler risktagare. Annars blir politiken ett tillhåll för dem som till varje pris undviker att misslyckas. Så bygger vi inte vårt land och välstånd.

Carl Bildt har hängts ut i flera olika omgångar av ett skäl och det är att han också visade sig vara en entreprenör. Det är inget gott betyg åt det svenska debattklimatet. Hittills har ingen lyckats leda i bevis att Carl Bildt gjort något olagligt. Det har inte inletts någon förundersökning mot honom personligen. Däremot finns det misstankar mot sammanhang där han varit aktiv.

Thomas Bodström har ett mycket svagt facit som politiker och minister hittills. Han prövar nu det gamla tricket att rikta uppmärksamheten mot andra instället för att själv granskas och flera andra vänsterbloggare gör gemensam sak med honom. De verkar alla tro att strategin att höja rösten där argumenten är svaga är ett framgångsrecept.
Bloggen tror att väljarna är klokare än så.

Andra medier: DN, Expressen, SvD

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar