07252024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Rimligt med socialdemokrati på strax under 30%

27,2% för Mona Sahlin, länk, länk och 29,2 för Fredrik Reinfeldt. Just nu är spänningen kring om sverigedemokratena blir vågmästare eller ej.

I Norge har den socialdemokratiska motsvarigheten Arbeiderpartiet länge varit i storlek med höyre. I Danmark fick socialdemokraterna i valet 2007 25,5%.
Egentligen borde det inte vara så underligt att den svenska socialdemokratin blir ett 25-30% parti. De svenska socialdemokraterna är inte på något sätt överlägsna sina skandinaviska kollegor. De är ganska lika. Den socioekonomiska strukturen har många likheter.
Det som egentligen varit förvånande under många år är att moderaterna haft så mycket lägre siffror än sina skandinaviska kollegor.
Socialdemokratins kris är mycket mer än Mona Sahlins. I grund och botten är det bristen på storstadsförståelse som nu slår igenom. Med Göran Johansson i Göteborg fanns det en motvikt till rikssocialdemokratins oförståelse för de stora städerna. Nu är han borta från den aktiva politiken. Det finns ingen ledande socialdemokrat som slåss för bättre storstadsvillkor.
Socialdemokratin har allt för sent insett att all business is local.
Mona Sahlin pratar som en förortsböna, omger sig med rådgivare som är storstadsbor. Trots detta förmår hon inte inse eller tillgodose storstädernas behov. Det är en gåta. Kanske ligger här en av de stora problemen för Mona Sahlin. Hon är inte en och samma utifrån och in.
Å ändå är fasaden storstadens. När man tittar i biografin är hon född i Sollefteå. De tio första åren präglar henne till glesbygdstjej. Föräldrarna var ledande socialdemokrater som inte hade någon storstadsförståelse. Så det är inte underligt att Mona Sahlin saknar den. Hon är en landsortstjej i storstadsförpackning.
Under hennes uppväxt var det en annan naturaliserad Stockholmare som förde storstadens talan. Det var John-Olle Persson som omkom i en flygolycka 1989. Han lyckades förena dalmålet med att slåss för Stockholm. Kanske låg hans trovärdighet i att han inte försökte bli mer Stockholmare än han verkligen var. Det skiljer honom faktiskt från Mona Sahlin.
Fredrik Reinfeldt däremot är Stockholmare. Han är född i Österhaninge. Visserligen har han bott på flera olika platsen, men basen för honom är storstaden. Kanske är detta en av förklaringarna till hans framgång. Den tidigare elevrådsordföranden på Tibble gymnasium förstår storstadens människor. Han är genuin i sin storstadsapproach.
Valet den 19 september avgörs i storstäderna. De stora vinnarna kommer att vara moderater och miljöpartister. Frågan är bara hus stora vinster man kommer att göra. Socialdemokratin kommer att minska den 19 september. Det man måste fokusera på är att minimera förlusterna. Det gör man bäst genom att mobilisera soffliggarna. Frågan är bara om de i storstaden har något skäl att lämna sofflocket som de hyser socialdemokratiska sympatier.

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar