05202024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Varför har vinden vänt för Centern?

Per Ankersjö har bloggutmanat en del centerinspirerande bloggar, däribland denna blogg, länk.

Som Per påpekar har det vänt för centerpartiet i opinionsläget. Det är inte längre katastrof.
I Stockholms stad är förklaringen Stockholmscentern. Man har målmedvetet drivit liberal och lokalt anpassad centerpolitik. Nu när det är dags värderar väljarna dessa insatser. Stockholmscentern har dessutom attraherat nya Alliansväljare som upptäckt att centern är mycket av motorn i Allianssamarbetet. Det gäller framförallt i det ideologiska arbetet.
Vi kommer att få se ett antal kommuner, framförallt i Stockholms län där de lokala organisationerna kommer att skapa förbluffande resultat. Det kommer att ge resultat på riksplanet. Detta val verkar på en del sätt vara lokaltrenden som föder rikstrenden och inte som det brukar vara.
Valet av entreprenörskap och budskapet om att det är bra att få lyckas är psykologiskt både viktigt och riktigt. Detta är själva motorn i välfärden. Det gäller fokusera på att skapa tillväxt i stället för att tala om hur man ska fördela det vi redan har.
På miljöområdet har centern visat att man inte behöver bedriva ”talibanpolitik” som miljöpolitik. Det går att utgå från ett liberalt synsätt i miljöfrågorna. Fria val skapar trender och marknader. Det är viktigt att miljöfrågorna kommer inifrån i stället för att vara pålagor utifrån. Bilar-ja, utsläpp-nej är en bra slogan som beskriver detta.
Sedan ska vi inte glömma sänkningen av restaurangmomsen. Det ger cirka 10.000 nya jobb och det är inte bara ett löfte. Nu vet väljarna att det kommer att genomföras. Det ger trovärdighet.
Maud är en kraftfull kvinna. De utmanar fördomar både hos kvinnor och män. Jag tror att fler och fler inser att de nedvärderat vanligen positiva egenskaper hos Maud för att hon är kvinna. Nu vågar fler verkligen respektera hennes styrkor som kvinna. Det har varit en process
Detta är några av förklaringarna till varför vinden vänt för Centerpartiet.

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar