07222024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Finansinspektionen: Sveriges DupontarBloggen har hämtat inspiration till dagens finansiella bloggpost från från wikipedia. Den rör inte finansinspektionen även om texten beskriver många förhållanden som är likadana som i finansinspektionen. I stället rör artikeln två världsberömda detektiver, nämligen herrarna Dupond och Dupont, länk. Tillsammans kallas de ofta för Dupontarna. De är inte berömda för sin förmåga att klara upp brott som Sherlock Holmes. Nej de är världberömda för sin oförmåga. Trots detta skapar de en massa uppståndelse kring sin verksamhet.

Tyvärr verkar finansinspektionen bli allt mera lik Dupontarna. Nu säger man att Carnegie är ett helt annat företag än det man drog in tillståndet för. Om detta är sanning är det olycksbådande. Carnegie var ett av de företag som hade bäst kontroll över sin tradingportfölj enligt initierade bedömare inom branschen.

Finansinspektionen upptäckte inte att Carnegie utsatts för ett brott. Det gjorde företaget själv. Därefter bad man inspektionen om hjälp för att hantera situationen. När det gäller att hantera den avancerade trading som de flesta aktörer utför har inspektionen förmodligen lika god kontroll som Dupontarna. De uttrycker sig lika grötmyndigt som Dupontarna och de är lika effektiva som Dupontarna. Så här skriver wikipedia om inspekt… förlåt Dupontarna:

”Uppdragsgivare

Det råder en viss osäkerhet om vad de har för arbetsgivare. I vissa fall benämns de som detektiver medan de i andra fall benämns som poliser. Det finns vissa avsnitt där de säger sig tillhöra den hemliga polisen medan i andra fall är de utskickade av den franska polisen. Det mest troliga är att de jobbar för Interpol vilket förklarar varför de reser jorden runt för olika uppdrag.

I albumet Solens tempel får man se ryggen på Dupondtarnas chef.

Kompetens

Deras förmåga att lösa olika uppdrag verkar nästan obefintlig. De förefaller totalt inkompetenta, och man kan undra huruvida de överhuvudtaget kan klara något uppdrag. I Enhörningens hemlighet förekommer ett fall med ficktjuvar, som stjäl plånböcker. Dupondtarna försöker lösa mysteriet med de ständigt försvunna plånböckerna, och på ett mycket omständligt sätt lyckas duon till slut avslöja förövaren. I Faraos cigarrer framstår de ändå som att de kan klara ett uppdrag när det verkligen ändå är kris. Där lyckas de nämligen rädda livet på Tintin.

Dupontarnas mest inkompetenta arrestering är troligtvis den då de arresterar ett skelett på atomforskningslaboratoriet i Sbrodj (Månen tur och retur (del 1)). Detta sedan de en och en passerat en röntgenskärmframför en décauvillebana där då Dupont fått se Duponds röntegenbild och vice versa.

Förklädnader

En sak som också är anmärkningsvärd är deras förmåga att försöka maskera sig för att smälta in i andra länders miljöer. Resultatet av deras försök att maskera sig och smälta in brukar i stället oftast innebära att de tvärtom väcker en enorm uppmärksamhet bland befolkningen. Tydligast kan man se denna effekt i Blå Lotus där de på besök i Kina har försökt att klä sig som kineser med ett misslyckat resultat. Det är dock inte säkert om det verkligen är Dupondtarna själva som är så dåliga på olika länders kläder. I Månen tur och retur (del 1) har de anlänt till rymdforskningscentret i Sbrodj i Syldavien iklädda ett par halvt vansinniga grekiska dräkter. De träffar rymdforskningscentrets högste chef Herr Baxter som förklarar att dräkterna är grekiska. Dupondtarna blir då fundersamma och säger att de hade beställt syldaviska dräkter hos deras kostymmakare. Felet kanske därför ligger hos deras kostymmakare istället. Å andra sidan klär de sig ofta i landets folkdräkt, vilket inte är vardagsklädsel i något land. Det är lätt att tro att Dupontarna anlitar samme kostymmakare som kommissarie Clouseau, (Rosa Pantern), då vi här har en klar parallell. Rosa Pantern debuterar dock långt senare än vad herrar Dupond och Dupont gör.

Deras förtroende

Det som också kan vara anmärkningsvärt är att hur inkompetenta de än verkar så har de ändå ett visst förtroende hos sina överordnade. Trots deras inkompetens blir de hela tiden utskickade på olika uppdrag runt om i världen och många gånger är det dessutom ansvarsfulla uppdrag. Deras överordnade har med andra ord högre tankar om Dupondtarna än vad de kanske är värda. Det är också inte omöjligt att även deras uppdragsgivare är lika inkompetenta själva.”

Fotnot: Bilden högst upp föreställer en av Dupontarna.Den nedre bilden till föreställer Finansinspektionens chef, generaldirektören Martin Anderssons.


Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar