06232024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Läget i Värmdövalet

Hänt i Värmdö

Då närmar sig det lokala valet i Värmdö det absoluta upploppet.

Valets överlägsna affischklistrare är Värmdömoderaterna. Däremot har man svårt att hålla sams. Det märks och hörs. Sura kommentarer om partibröder och systrar bubblar upp här och där. Förra valets ”kung av Stafsnäs”, Peter Frej är nästan osynlig. Han fick 103 personkryss i förra valet i de tre Djurövaldistrikten. Början han tröttna på politiken eller är det på några av kollegorna?
En annan som är osynlig är Per Naess, kommunfullmäktiges ordförande. Han fick också en del personkryss
I debatterna är man dåligt lite osynliga och oklara. Däremot har man en stark valvind i Stockholms län. Kommer den att kunna svepa bort de misstag som det tisslas och tasslas om. Var finns förra valets vinnande kandidater? Bloggen tippar att moderaterna tappar något mandat i kommunvalet.
Folkpartisterna uppträder mer som ett team än vad man skulle kunna tro. Britt Lindmark, Pia Hedström och ordföranden Fredrik Sneibjerg, länk ses ofta tillsammans och de verkar ha ganska kul.
På Ingarö tronar förstanamnet Anders Bergman. Lite mer i ensamt majestät, men fortfarande i kontakt med den andra gruppen.
Skönhetstävlingen mellan Sneibjerg och Bergman talar man inte om, men alla vet att den existerar. Lite svagare täckning i Djurö, Stavsnäs än förra valet. Driver traditionell kampanj. Gynnas av riksvinden. Bloggen tippar att partiet i bästa fall håller ställningarna, kanske tappar ett mandat.
Kristdemokraterna har problem med hårt och mjukt. PO Fransson försöker att vara så mjuk det bara går i de hårda frågorna om bygglov och planering. Däremot framstår utbildningsnämndsledamoten Ulrik Lindgren som en hårding i de mjuka frågorna. Detta skapar sannolikt lite förvirring. Pastor Dozzi är ute och missionerar. Påminner kampanjmässigt om Alhgrens bilar. Snart i var mans mun (eller blick med tanke på valaffischerna). Frågan är bara om han smakar tillräckligt bra för de borgerliga väljarna?Bloggen tippar att man behåller två mandat.
Värmdöcentern finns överallt i cyberrymden. Blir ibland lite av Jesuspartiet när det gäller mötet i verkligheten. Många har hört talas om det men inte så många har sett, i vart fall i verkligheten. Annars verkar partiet ha valvinden i ryggen. När och där de syns går det bra för dem. Många hästar trängs i startfältet, men det verkar vara en kamratlig tävlan.
Två dark horses. Ina Ununger på Ingarö kan plocka kristdemokraten Franssons mandat. Louise Paulsen, 18 år kan överraskande ta sig in i fullmäktige. Ungdomar har nämligen nätverk som de det växer mossa på inte förstår. Bloggen tippar på att partiet får fler mandat.
Socialdemokraterna är många och är överallt. Frågan är bara hur stor ”Sahlineffekten” är. Har Mona förstört ”marknaden” för ett lokalt budskap? Börge Hellström är en valmagnet i Munkmora, men ribban är hög för att ta sig in i fullmäktige. 50/50 att han river.
Tyvärr känns man i debatterna lite för mycket av vad var det jag sa, länk. Nya infallsvinklar skulle inte skada. Ungdomslistan kan vara smart, men det gäller att några ungdomar kommer in på den. Annars blir det ett stort bakslag efter valet. Bloggen tippar att partiet behåller sina mandat, kanske ett plus.
Miljöpartiet har sent omsider vaknat till i valkampanjen. Man syns inte så mycket. I debatterna skjuter man gärna mygg med fälthaubitz. Inte säkert att det fungerar på Värmdö med en borgerlig kontext. Partiet känner rikstrenden i ryggen, men om man inte skärper sig kommer framgångsvågen att bryta på fel sida om Nacka. Bloggen tippar att partiet ökar något.
Vänsterpartiet driver en valkampanj som framförallt riktar sig till redan frälsta. Det gör man förtjänstfullt. De som inte varit socialister tidigare göre sig icke besvär. Bloggen tippar att partiet behåller sina mandat eller minskar något.
Sammanfattningsvis är det tre olika val på söndag. Bloggen undrar i hur stor utsträckning väljarna kommer att lägga sina röster på olika partier i den olika valen, länk?
Andra artiklar om Värmdö: NVP, NVP, NVP,

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar