07252024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Värmdöpolitiken just nu

Hänt i Värmdö

Nu verkar det vara helt klart. Kommunfullmäktige i Värmdö kommer att under mandatperioden bestå av högst 50 ledamöter. Så blir det eftersom en av Sverigedemokraterna har avsagt sig sitt uppdrag. Eftersom man bara hade två personer på sin lista kommer en stol att stå tom.
En effekt av detta är att moderaterna, folkpartiet inklusive Olle Markstedt och kristdemokraterna har 25 mandat. Det gör att man tillsammans med ordförandens utslagsröst har majoritet. Om man ska hårddra situationen behövs inte längre miljöpartiet. Bloggen vet att ett antal personer i koalitionen har noterat det och funderar på hur detta kan användas i det politiska spelet.
Det kan då förefalla lite märkligt att Anders Bergman hamnar i en allt djupare konflikt med Olle Markstedt. Det märkliga är att det avgående kommunalrådet Peter Bondesson rycker ut till Bergmans stöd för att förhindra att Markstedt får en politisk plattform i någon nämnd.
Om Bergman hade haft tillstymmelsen till strategiskt tänkande hade han agerat annorlunda i relationen till Markstedt. Om han inte behandlas i paritet med sin popularitet blir han sannolikt i det närmaste en politisk vilde. Med Markstedts energi funderar han säkert på om det är dags att bilda ett lokalt parti i Värmdö. Detta parti kan komma att ta röster från både folkpartiet och miljöpartiet.
Ett annat alternativ är att Markstedt i en sådan situation närmar sig VärmdöCentern. Det kan ge spännande effekter.
Miljöpartisten Camilla Strandman är ganska nära lierad med den tidigare kommunstyrelseordföranden Jonas Nilsson. Undrar om hon lyckas bana vägen för honom att efterträda Per Naess som ordförande i Värmdö Bostäder. Just nu talar mycket för att så blir fallet. Undrar vad miljöpartiets väljare skulle säga om de visste att en röst på dem är att öppna dörren för Jonas Nilsson?
Det verkar som om miljöpartiet får ordförandeskapet i utbildningsnämnden efter folkpartisten Peter Bondesson. Den mest aktuelle kandidaten är Max Ljungberg. Han lär få en viss uppförsbacke att följa upp sina protokollsanteckningar från perioden 2006-2010. Om han ställs till svars för dessa kan det bli en bli lite hett om öronen. För det är väl inte så att moderaterna kommer att svälja alla Ljungbergs åsikter nu?

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar