04192024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Värmdös 25 mest inflytelserika, uppdaterad och reviderad utgåva

Bloggen publicerar listan på de mest inflytelserika människorna med anknytning till Värmdö. Listan avser läget just nu och kommer fortlöpande att uppdateras.

1. Magnus Hedenfalk, 66 år kommundirektör. Mycket stark ställning i Värmdö kommun bland annat på grund av bristen på politiskt ledarskap. Snart pensionär och kommer därför inom kort att försvinna från listan. Driver omvandlingsprojektet av Gustavsbergs centrum. Kommer med säkerhet att sätta bestående avtryck även av detta skälet.

2. Fredrik Dahl, 56 år, styrelseordförande i Dahl Independent Capital, som äger bland annat Landvik och Dahl, Värmdös största företagsgrupp förra året med en omsättning på över 3 miljarder kronor. Tidigare delägare i Värmdö hamn.

3. Elisabeth Fredell, 64 år, produktionschef i Värmdö kommun, ansvarig för nästan all verksamhet i Värmdö kommun. Har knappt ett år kvar på sitt förordnande. Oklart om det blir förlängning med den nya majoriteten för henne. Mycket inflytelserik och kompetent.

4. Dag Landvik, 67 år, miljardär, ägare av Fagerdalagruppen, entreprenör, mecenat, kulturentrepenör och Värmdöutvecklare, ägare av Gustavsbergs hamn.

5. Monica Pettersson, 62 år, moderat, kommunfullmäktiges blivande ordförande och ordförande i Nämnden för äldre och funktionshindrade. Kan snart kalla sig borgmästare i Värmdö.

6. Anders Milde, 34 år, tjänstgörande chefredaktör för Nacka Värmdö Posten. Avgör vad som skrivs i Värmdö om Värmdö i den ledande tidningen. Snart upphör han vikariat som chefredaktör och då finns potential att ramla ned i ranking.

7. Anders Bergman, 63 år, grå eminens inom Värmdöpolitiken, folkpartist, hjärnan och strategen inom koalition för Värmdö. Ordförande för Värmdö hamnar. Bankdirektör med ambitioner att ta över ansvaret för Värmdös finanser.

8. Lars Larsson, 46 år, vd för Villeroy & Boch, Gustavsberg, Värmdös mest välkända företagsnamn som bygger ny fabrik och stannar i kommunen ytterligare ett antal år.

9. Lars Erik Alversjö, 58 år kommunstyrelsens ordförande, moderat, Värmdö kommun.

10. Peder Wallenberg, 75 år, Helena Wallenberg, 45 år, initiativtagare till Lemshaga, sociala entreprenör och stiftelsen Carpe Vitam. Peder Wallenberg verkade aktivt för att avsätta en kommunstyrelseordförande under valperioden 2006-2010.

11. Lars Bryntesson, 50 år oppositionsråd, socialdemokrat, Värmdö kommun. Fortfarande inflytelserik i kraft av Värmdös mest intressanta nätverk.

12. Olof Stenhammar, 69 år, ägare av Siggesta gård, ordförande i Ratos, mångmiljonär och Värmdöentreprenör. Har finansiella muskler och visioner. Har lämnat över de operativa funktionerna på Värmdö till sin son. Fortfarande stark och inflytelserik.

13. Stellan Folkesson, 57 tillträdande i kommundirektör, Värmdö kommun. Har stor potential att klättra snabbt, men kan också falla snabbt om han inte sköter korten rätt.

14. Hans Mellström, 68 år miljardär och tidigare ägare till VM data, numera ägare till Seglarrestaurangen på Sandhamn. Han är den som för många avgör bilden av Värmdö. Sandhamn är ju den plats som sannnolikt besöks av flest turister.

15. Lars Öberg, 53 år, samhällsbyggnadschef och teknisk chef hårdhudad och lojal “doer” i Värmdö kommun. En man som folk sätter både stora plus och minus för. Är starkare än sin ordförande Peter Frej som hamnar på 25 plats.

16. Monica Fransson, 60 år, köpchef inom Värmdö kommun, motpart i köp-säljorganisationen till Elisabeth Fredell. Har haft mer inflytande, numera mera ifrågasatt, men fortfarande inflytelserik.

17. Björn Jacobson, 76 år, ”babybjörn”, konsthallsägare och entreprenör. Har potential att bli mer inflytelserik när väl konsthallen öppnar.

18. Karl Paulsen, 60 år, äger GoPek AB och driver ICA kvantum i Mölnvik.

19. Thomas Franssson, 54 år, familjeföretagare. Driver Frentab, framgångsrik bygg-, fastighets- och markentreprenör, med ursprunglig bas på Ingarö.

20. Lars Backsell, 58 år, läkemedels- och hästentreprenör i nybyggnadstagen på Värmdö. Kan komma att spela en stor roll för bilden av Värmdö i framtiden.

21. Stefan Mårtensson, 50 år, bloggare och samhällsdebattör, VärmdöCenterpartist.

22. Familjen Delselius, avgör trivselvikten för många Värmdöbor, konditorer, med tre konditorier. Pappa driver sin verksamhet och döttrarna driver eget på Grisslingerakan.

23. LG Nilssson, 61 år, entrprenör, bloggare och konsult med synpunkter på Värmdö. Läses av många och lyssnas på av många inflytelserika.

24. Peter Frej, 50 år, ordförande i samhällstekniska nämnden, moderat snart kommunalråd, Ica-handlare på Djurö och i Stavsnäs. Styr vem som får ändra användningen av sin mark.

25. Rolf Tannergård, 62 år, el och intrimontageentreprenör från Djurö. Storföretagare i det fördolda, omsätter 1,4 miljarder och tjänar drygt 44 miljoner.

Precis utanför listan:

Peter Wallenberg, 84 år, dold makthavare, familjeöverhuvud i Wallenbergfamiljen, bosatt på Värmdö. Genom Investor som via dotterbolag äger Kulla Karby står han bakom bland annat kraven på detaljplaeläggning av området.

Lars Landin, 59 år, styrelseordförande i Biltema Sweden Holding, företag som hörs och syns och betyder något inte bara för bilägare i Sverige. Företaget är anonymt i Värmdö men viktigt i Sverige. Därför finns Landin med på listan. Biltema har en omsättning 2,4 miljarder och ett resultat efter finansnetto på 114 miljoner kronor. Johnsongruppen är en viktig spelare på Värmdö eftersom man äger 29% av företaget

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar