04182024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Vem ska den lokale politikern vara lojal mot?

Hänt i Värmdö

Bertolt Brecht skrev en gång: Skulle det trots allt inte vara bättre om regeringen avskedade folket och valde ett annat?. Han skrev detta efter upproret i Berlin 1953, då regeringen förklarade att arbetarna hade ”förspillt regeringens förtroende”.

Man kan reflektera över detta citat efter valresultatet 2010 i Värmdös kommunalval och vad som hänt sedan.
Ett annat talesätt är att makt korrumperar. I grund och botten borde drivkraften i politiken och framförallt i den nära politiken, kommunalpolitiken vara engagemanget. Nu söker sig allt färre och färre till denna. Tyvärr är den mängd människor som söker politiken för att få ett uppdrag och en ersättning en ökande andel. Då ändras incitamentet i politiken.
Fokus borde vara på medborgarna, de potentiella väljarna. I stället blir det viktigaste att vara vän med andra politiker och inte ge offentlighet åt missförhållanden i politiken. Resultatet av att rikta fokus på missförhållanden kan för den ”uppdragsorienterade” politikern bli katastrof. Politikerkollegorna vill kanske inte se till så att vederbörande får ett uppdrag. Detta kan ske över partigränserna och delvis sätta valresultatet ur spel.
Ibland är man inte förvånad över väljares politikerförakt, även om det är beklagligt att det finns förutsättningar för sådant.
Bloggen kommer fortsatta att granska och ge offentlighet åt vad som sker i Värmdöpolitiken, förhoppningsvis med glimten i ögat. Efter kommunfullmäktigevalet 2010 är det viktigare än någonsin.
Andra medier: NVP, NVP, NVP

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar