07132024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Oljepriset är högre än på länge

I denna graf som är hämtad från den norska tidningen dn.no, länk kan vi se kvittot på den ekonomiska uppgången. Optimismen frodas på marknaden. Mycket riktigt är det länge sedan oljepriserna var så höga. Brent blend oljan noteras på spotmarknaden till 93,92 dollar fatet i dag. Det tyder på att krisstämningen är borta. Visserligen är en av förklaringarna till det höga oljepriset det kalla vädret, både i Europa och USA.
När vi ser på framtida priser är läget lite mera osäkert. Dagens nivåer verkar inte rikgit hålla på medellång sikt. Ett år framåt verkar marknaden ha tilltro till dagens priser. Därefter dalar det för att om tre år vara cirka 2,5 dollar lägre. Sedan vänder det och priserna stiger igen.

Vad är det marknaden vill säga?
Sannolikt är utsikterna mera osäkra efter nästa år. Det verkar blir ett år med god tillväxt.
Det är inte otroligt att vi redan 2012 kommer att få se vissa överhettningstendenser i världsekonomin. Samtidigt indikerar oljepriserna inga katastrofer. De markerar viss framtidstro.

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar