07252024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Apple närmar sig slutet på sin storhetstid?

I kväll svensk tid släpptes Apples senaste kvartalsrapport som slutade den 25 december 2010, länk, länk, länk, länk.

Resultatet är imponerande.
Omsättning: 26,74 miljarder dollar och ett resultat på 6 miljarder dollar. Nettomarginalen föll något ned till 38,4%, jämfört med 40,9% för ett år sedan.
62% av försäljningen ligger utanför USA.
Cash flow var 9,8 miljarder dollar.
På efterbörsen steg aktien med 2,38% till 642,01 dollar.
I antal enheter ser det ut som följer:
4,13 miljoner Mac, +23%
16,23 miljoner iphones +86%
19,45 miljoner ipods -7%
7,33 miljoner ipads
När man summerar finansmarknadens reaktion och den reella marknadens reaktioner slås man av hur paradoxer attraherar. På något sätt blir Apple humlan som inte kan flyga, men eftersom den inte vet det går det bra att fortsätta.
I en värld som är styrd och influerad av internet gör Apple ofta raka motsatsen. Man skapar gates, inte Bill, men väl sådana som genererar bills. Genom sina app stores och itune stores, till exempel styr man och kontrollerar som ingen annan på internet. Det mest märkliga är att konsumenterna inte revolterar. Man accepterar. Trots att det i Apples värld nästan alltid kostar. Dessutom kostar det oftast mer.
Hur skiljer man sig radikalt från företag som google och facebook i sin affärsmodell.
På något vidunderlig sätt fortsätter man att vara uppstickaren, trots att man i många avseende är trendsettern och Goliat.
Just nu är det stora bekymret hur sjuk Steven Jobs egentligen är. Egentligen borde marknaden diskontera hans sorti från aktiv verksamhet på Apple mer än vad man gör. Trots detta stiger aktien över 5% i dag. En av förklaringarna kan i och för sig vara nedgången dagen innan på 8%. Den berodde på oro över Jobs hälsa, länk.
Frågan är vad marknaden inser och som den enskilda mänskliga hjärnan inte förstått i detta?
Sannolikt är det vi sett under 36 kvartal med resultat som överträffat marknadens förväntningar på väg mot slutet.
Bloggen tippar att det finns stor risk för att de första riktiga besvikelserna från Apple kommer under 2011. Då kommer också kurskorrektionerna. De kan bli stora.

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar