07222024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Socialdemokraterna: Vem blir ledare i slaget om Pyrrhus?

Det drar ihop som till slutspel i ”Pyrrhus-mästerskap” inom socialdemokratin, länk, länk.

Sven Erik Österberg får hållas som huvudfavorit till ny ledare. Problemet är bara att i så fall väljs på grund av att han saknar ett antal oönskade egenskaper.
Han ger ”att välja bort” ett ansikte.
Däremot saknar Österberg egenskaperna som lyfter partiet över 30%. Det mest allvarliga är att han tillhör arbetar-partiet och inte tjänstemann-partiet socialdemokraterna. Österbergs storhetstid har varit. Visst, har är kompromisskandidaten med stort K.
Frågan är ändå om valberedningen vågar välja honom när det kommer till kritan?
Bloggen är tveksam.
Önskar man en socialdemokrati som tar ett antal steg vänster ut är Veronica Palm kandidaten. Med henne som ledare kan socialdemokratin vara ganska säkra att hamna i intervallet 20-30%. Många av förnyarna på högerkanten kommer säkert att lämna partiet då. Palm blir på något sätt en sämre vänsterkopia av Sahlin. Hon blir sosse-vänsterns ”Bond-brud”.
En epok som fått en renässans är Persson-eran. Medarbetarna kring den ”store” Persson har ”pissat” på honom offentligt och verkar numera vara välkomna tillbaka in i stugvärmen.
Naturligtvis vaknar då socialdemokratins speciellt ”Come back kid”, Per Nuder då. Han har varit uträknad efter skandalerna med svängdörrar inom rättsväsendet under justitieminster Wickbom. Hans roll under Anna Greta Leijon gjorde att många trodde ha skulle vara politiskt död. Nuder överlevde dessa två hack i karriären och blev faktiskt finansminister under Göran Persson. Problemet var bara att ingen gillade Persson på slutet, för han gjorde ett så dåligt val 2006.
Efter denna tredje gång kan han väl ändå inte komma tillbaka?
Osvuret är bäst. Om han kommer tillbaka blir det som en sorts paradoxal ”alla mot Stockholms rörelse”. Nuders stöd är inte speciellt starkt i Stockholms län, trots att han är född i Täby och uppvuxen och fortfarande boende vid en av ändstationerna för Roslagsbanan, Österskär.
Detta är delvis en historiskt betingat. Gamla SSU konflikter ligger kvar. Samtidigt har Sahlins brytning med Nuder tidigare skapat bekymmer för honom i framförallt Stockholms län. Effekten av detta senare kommer säkert att klinga av.
Bloggen är tveksam även om Nuder blir ny ordförande för socialdemokratin, men…
Vem som än blir vald är uppgiften i det närmaste omöjlig. Man ska lyfta partiet mot 40% nivån. Senast partiet nådde dit var i riksdagsvalet 2002, då man nådde 39,9%.
Om man tittar på medlemstalet i partiet ligger man i dag på cirka 100.000.
1990 hade man 1,043 miljoner medlemmar, inklusive kollektivanslutna. Genom kollektivanslutningens upphörande 1991/1992 hade man 259.000 medlemmar.
Samtidigt har man i dag de ”nya” moderaterna som huvudmotståndare. De är svenska mästare i socialdemokrati. Här ligger den största utmaningen. Högerspöket har blivit välfärdspartiet nummer 1. Opinionsmässigt har man den största utmaningen här.
Bloggen skulle inte vilja byta med den som blir vald till ordförande i socialdemokratin.
Ingen kommer att kunna infria förväntningarna i närtid.
Andra medier: Aftonbladet, DN, Expressen
Fotnot: ”En pyrrhusseger är en dyrköpt seger, en seger med stora egna förluster. Innebörden i uttrycket kan även vara att resultatet av ”segern” visar sig leda till en förlust längre fram. Uttrycket härrör från Pyrrhus, som efter ett framgångsrikt slag mot romarna år 280 f.Kr. skall ha yttrat: ”En sådan seger till, och jag är förlorad.””, källa wikipedia.prg

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar