07132024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Konsekvenser av partiernas bristande representativitet

Karl Sigfrid reflekterar i dag på Svd brännpunkt över konsekvenserna av de politiska partiernas bristande representativitet, länk. Debatten är en fortsättning Hanna Hallins debattartikel i Svd för några dagar sedan. Bloggen har kommenterat artikeln i en tidigare postning, länk.


Sigfrid sammanfattar sina reflektioner med orden:

”Med det particentrerade valsystem som vi har i Sverige är det i praktiken partierna och inte medborgarna som bestämmer vilka kandidater som ska ha chans att väljas till förtroendeuppdrag. Det i kombination med ett regelverk som snedvrider konkurrensen till etablerade partiers fördel gör att partiorganisationernas verksamhet närmast kan liknas vid myndighetsutövning. Inte normal myndighetsutövning, utan myndighetsutövning bakom slutna dörrar.

Behovet av en särskild offentlighetsprincip för politiska partier blir allt större, liksom behovet av starkare personval.”

Bloggen kan inte annat än hålla med Karl Sigfrid.

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar