07132024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

SKFT lägger beslag på ordförandeposten i TCO för tredje gången i rad

I morgon inleder TCO sin kongress, länk.

Halv elva talar statsminister Fredrik Reinfeldt till kongressdeltagarna.

I samband med kongressen lämnar Sture Nord ordförandeskapet.
Själv kom han från kommunaltjänstemannaförbundet SKTF. Han efterträdde faktiskt en annan före detta SKTF ordförande som TCO ordförande. Det var Björn Rosengren. Om valberedningen får igenom sitt förslag efterträds Sture av en annan SKTF ordförande, nämligen Eva Nordmark, länk.
En av de frågor man kan ställa sig är hur är detta möjligt?
Tjänstemannafacket borde bestå av fler förbund än de offentliganställdas. Det gör man faktiskt också. Det märks dock inte i ordföranderekryteringarna.
Det är faktiskt över 50 år sedan TCO hade en ordförande med bakgrund i det privata näringslivet. Då var det ombudsmannen och SIF ordföranden Harald Adamsson som var ordförande i TCO.
Eva Nordmark ivrar för att facket ska föryngras. Hennes tankar rör mer att medlemmarna ska vara yngre än att förhållningssättet och arbetet i facket ska vara ungt och modernt. Inför TCO kongressen pläderar hon för tuffare regler vad gäller övertidsarbete. Man undrar bara hur hon tänker.
TCO behöver nu en ordförande som förstår det privata näringslivet och helst kommer därifrån. Man behöver dessutom någon som förstår de seniora medlemmarna. Facket har en given plattform bland de som är +55. Genom att driva denna grupps frågor framgångsrikt kan facket återvinna legitimitet även bland de yngre. För detta krävs sannolikt en annan ordförande.
Bloggen ställer sig undrande till nomineringen av den tredje SKTF ordföranden i rad som TCO ordförande. Det behövs tunga tackliga företrädare från det privata näringslivet. Här är en gyllene möjlighet. Dessutom behövs det sådana som förstår att uppskatta och företräda mera seniora medlemmar.
Andra medier: Svt, politikerbloggen

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar