07252024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Uppdaterad lista på de mest inflytelserika i Värmdö

Hänt i Värmdö

På mångas begäran kommer nu den uppdaterade inflytandelistan.

1. Swedbank, huvudlångivare till Värmdö kommun. Med en galopperande låneskuld blir banken allt mer inflytelserik. Banken bestämmer mer än politiken. Bestämmer om vem så får bo i kommunen genom att vara en av de större utlånarna till egna hem. Högre räntor ökar inflytandet.

2 (tidigare plats 13) Stellan Folkesson, 57 kommundirektör, Värmdö kommun. Har börjat bli varm i kläderna. Utövar makt och driver sin linje. Fortfarande inte säker i sadeln, men gör ett stort kliv upp. Svag sida är internet och visionen om vad det innebär för kommunen. Dock finns han på facebook, så det är kanske förbättring på gång.

3. (tidigare plats 2 plats) Anders ”Ankan” Bergman, 63 år, blågrå eminens inom Värmdöpolitiken, folkpartist, hjärnan och strategen inom koalition för Värmdö. Ordförande för Värmdö hamnar. Numera före detta Bankdirektör. Fallskärmsinnehavare från Swedbank. Kommunalråd med 70% tjänstgöring. Förlorar i inflytande med en kommundirektör som tar för sig. Riskerar att falla ytterligare. Kritik internt inom moderaterna mot hans starka ställning kan göra att inflytandet minskar på sikt. Hösten och budgetprocessen lär bli make eller brake för denne man. Hans stora fördel är att aldrig exponera sig för kritik. Internt kallas han därför för ålen.

4. Anders Milde 34 (tidigare plats 6), numera permanent chefredaktör för pengamaskinen Nacka Värmdö Posten. Sätter i mångt och mycket agendan för debatten utanför fullmäktige. Många i koalitionen hoppas nu på mer hurra från NVP och mindre granskning. Tveksamt om det blir så.

5. (tidigare plats 17) Björn Jacobsson, gammal på pappret och ung i sinnet. Börjar sätta agendan. Kronan på hans livsverk, konsthallen Artipelag börjar ta form i verkligheten. Har potential att bli mer inflytelserik när den väl öppnar. Redan nu skapar han intresse.

6. (tidigare plats 4) Dag Landvik, 67 år, miljardär, ägare av Fagerdalagruppen, entreprenör, mecenat, kulturentreprenör och Värmdöutvecklare, ägare av Gustavsbergs hamn. Värd för den flytande båtmässan i höst.

7. Lars Larsson, 46 år, vd för Villeroy & Boch, Gustavsberg, Värmdös mest välkända företagsnamn. Börjar projektera en ny fabrik. Det gamla fabriksområdet kan snart bli bostäder. Är med och aktivt driver hur Gustavsberg ska se ut i framtiden. Under det närmaste året kommer han att ha ett mycket aktivt inflytande på hur centrala Gustavsberg kommer att se ut

8. (tidigare plats 13) Olof Stenhammar, 70 år, ägare av Siggesta gård, ordförande i Ratos, mångmiljonär och Värmdöentreprenör. Har finansiella muskler och visioner. Har lämnat över de operativa funktionerna på Värmdö till sin son. Fortfarande stark och inflytelserik.

9. (tidigare plats 8) Monica Pettersson, 63 år, moderat, kommunfullmäktiges ordförande, borgmästare och ordförande i Finansieringsnämnden för äldre och funktionshindrade. Syns mindre än kommunstyrelsens ordförande men är lika inflytelserik som honom. Kommunstyrelsens ordförande hoppas på att hon trappar ner, men det har hon inte gjort. Hennes största möjlighet att utöva makt är att sätta agendan.

10. Malin Åberg-Aas (ny på listan), miljöpartistiskt kommunalråd. Utövar inflytande framförallt genom att säga nej till saker. Bygger sin maktbas på att Anders ”Ankan” Bergman styr i det fördolda. I koalitionens inre kärna tillhör hon de två som ibland slår den tredje. Gissa vem?

11. (tidigare plats 5) Elisabeth Fredell, 64 år, produktionschef i Värmdö kommun, ansvarig för nästan all verksamhet i Värmdö kommun. Har några månader kvar av sitt förordnande, om det inte förlängs. Trappar ned. Hennes ofrivilliga sorti lär inte gör Värmdö mera kompetent.

12. (tidigare 10) Lars Erik ”Nallen” Alversjö, 58 år kommunstyrelsens ordförande, moderat, Värmdö kommun. Fyller kostymen fysiskt men inte inflytandemässigt. Fortfarande utan ansvarsfrihet för sitt senaste verksamhetsår. Bygger sin position på nummer 2 på denna lista. Lånta fjädrar säger en del.

13. (tidigare 11) Lars Bryntesson, 51 år oppositionsråd, socialdemokrat, Värmdö kommun. Fortfarande inflytelserik i kraft av Värmdös mest intressanta nätverk.

14. (tidigare plats 2) Fredrik Dahl, 56 år, styrelseordförande i Dahl Independent Capital, som äger bland annat Landvik och Dahl. Tidigare delägare i Värmdö hamn. Som fastighetsägare och förvaltare är han en ofta förbisedd maktfaktor i kommunen.

15. (tidigare 12) Peder Wallenberg, 75 år, Helena Wallenberg, 45 år, initiativtagare till Lemshaga, sociala entreprenör och stiftelsen Carpe Vitam. Peder Wallenberg verkade aktivt för att avsätta en kommunstyrelseordförande under valperioden 2006-201014. (oförändrat)

16. Hans Mellström, (tidigare plats 14), 68 år miljardär och tidigare ägare till VM data, numera ägare till Seglarrestaurangen på Sandhamn. Han är den som för många avgör bilden av Värmdö. Sandhamn är ju den plats som sannolikt besöks av flest turister.

17. (tidigare 15) Lars Öberg, 53 år, samhällsbyggnadschef och teknisk chef hårdhudad och lojal “doer” i Värmdö kommun. En man som folk sätter både stora plus och minus för. Är betydligt starkare än sin ordförande Peter Frej som hamnar sist på listan.

18. (tidigare 16) Monica Fransson, 60 år, köpchef inom Värmdö kommun, motpart i köp-säljorganisationen till Elisabeth Fredell. Har haft mer inflytande, numera mera ifrågasatt, men fortfarande inflytelserik.

19. (ny på listan) Max ”Lemuren” Ljungberg, miljöpartist, kommunfullmäktiges vice ordförande, kommunalråd och ordförande i finansieringsnämnden för utbildning. Vill bestämma. Är förmodligen den som blir gladast att återfinnas på listan. Lite för dåligt fotarbete för att få riktig utdelning inflytandemässigt. Temperament på gott och ont.

20. (tidigare plats 18) Karl Paulsen, 60 år, äger GoPek AB och driver ICA kvantum i Mölnvik. Mannen har makt över matkorgarna. Lite för lite ekologiskt ännu så länge kan göra att en del konsumenter sviker honom.

21. (tidigare plats 19) Thomas Franssson, 54 år, familjeföretagare. Driver Frentab gruppen, framgångsrik bygg-, fastighets- och markentreprenör, med ursprunglig bas på Ingarö. Förvandlar ofta grus till guld för sina ägare. Bygger och förändrar på Värmdö. Snart kommer han att ta initiativ till en nytt bostadsområde, när stenkrossandet är över.

22. (tidigare plats 20) Lars Backsell, 58 år, läkemedels- och hästentreprenör i nybyggnadstagen på Värmdö. Kan komma att spela en stor roll för bilden av Värmdö i framtiden. Snart lär han börja bygga sitt hästcentrum. Väntar på att det blir dags…

23. (tidigare 22) Familjen Delselius, avgör trivselvikten för många Värmdöbor, konditorer, med tre konditorier. Pappa driver sin verksamhet i Gustavsberg isamt hamnen och döttrarna driver eget på Grisslingerakan.

24. (tidigare 23) LG Nilssson, 61 år, entreprenör, bloggare och konsult med synpunkter på Värmdö. Läses av många och lyssnas på av många inflytelserika. Hans affärsidéer förverkligas ofta av andra i Värmdö.

25 (tidigare 24) Peter Frej, 50 år, ordförande i samhällstekniska nämnden, moderat snart kommunalråd, Ica-handlare på Djurö och i Stavsnäs. Styr vem som får ändra användningen av sin mark. Dessutom markägare som har egna intressen i vissa planprocesser.

Precis utanför listan:

Stefan Mårtensson (tidigare plats 21), 51 år, bloggare och samhällsdebattör, numera moderat. Har lämnat posten som politisk sekreterare i VärmdöCentern sedan länge. Några undrar när han kliver tillbaka in i nämndpolitiken genom sin nya bas. Kan åka ut definitivt eller tillbaka upp på listan. Just nu väger det…

Peter Wallenberg, 84 år, dold makthavare, familjeöverhuvud i Wallenbergfamiljen, bosatt på Värmdö. Genom Investor som via dotterbolag äger Kulla Karby som står han bakom bland annat kraven på detaljplaneläggning av området.

Borta för gott från listan

(Tidigare 1 plats). Magnus Hedenfalk, 66 år, tidigare kommundirektör. Hade en stark ställning i Värmdö kommun bland annat på grund av bristen på politiskt ledarskap. Pensionär, som är med och driver omvandlingsprojektet av Gustavsbergs centrum. (Tidigare 6 plats).

Evelina Stucki, för detta chefredaktör för Nacka Värmdö Posten. Avgjorde vad som skulle skrivas i Värmdö om Värmdö i den ledande tidningen. Nu blir det kundtidningar för Evelina i stället

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar