06202024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Värmdö blir Grönköping?

Hänt i Värmdö

För den som någon gång läst Grönköpings Veckoblad, länk som förresten nuförtiden finns elektroniskt är

Fröken Ada A:son Susegård inte en okänd person. Veckobladet beskriver henne så här: ”Fröken Ada A:son Susegård är en mångsidig kvinna. Till hennes officiella titlar hör hemkonsulent, leg. författarinna och talrör för Miljöpartiet.”

Frkn hemkonsulent m.m. Ada A:son Susegård

Nu visar det sig att Värmdös finansminister och hamnhangarfartygskaptenen herr f.d. bankdirektören Anders ”Ankan” Bergman inte bara har svårt att hålla fingrarna borta från miljöpartister i Värmdö.

Nu blickar han åt Grönköpingshållet också. Tanken från ”Ankans” sida är att Värmdö kommun ska köpa fröken Susegårds barndomshem Susegårda, länk. Kanske tänker sig ”Ankan” att få en lika ärofull beskrivning av sig som Borgmästaren i Grönköping, herr Mårten Sjökvist. Han presenteras så här: Mårten Sjökvist är Grönköpings borgmästare. Han är gift med Tekla, född Sparfhöök, och har med henne döttrarna Irma och Doris. Familjen bor i borgmästarresidenset, som är ett av stadens ståtligaste hus. Borgmästaren karaktäriseras i Veckobladet med det stående epitetet ”urban”, och han har självklar hemortsrätt i stadens societet.”

Priset på frkn Susegårds barndomshem är satt till den nätta summan av 20 miljoner kronor. Genom köpet får kommunen tillgång till ännu mera mark i Stavsnäs vinterhamn som sannolikt kommer att byta namn till Stora Grönköpingshamnen. Frk Susegårds barndomshem däremot ska bli parkeringsplatser.

Bloggen kan konstatera att nu är det full fart på politikernas spenderande. Den ena veckan bygger man om kommunalhuset för 33 miljoner och den andra köper man fröken Susegårds barndomshem.

Totalt bränner man 53 miljoner av skattebetalarnas pengar. Samtidigt är det inte sant, för pengarna kommer från Swedbank. Det är lånta fjädrar. I år har kommunen hittills ökat sin skuldsättning till närmare 2,5 miljarder.

Bloggen tycker att det fantasilösa namnet Skogsbo på kommunhuset passar dåligt för så kreativa upplåningspolitiker som rör sig där. Ett mera passande namn vore Falcon Crest.

Det börjar bli dags att ställa sig frågan om vad som absolut nödvändiga investeringar och vad som inte är det.

Kanske skulle kommunen i stället anordna en markanvisningstävling och sälja hela Stora Grönköpingshamnen. Ankans hamnhangarfartygsföretag skulle bli mindre och det är trist för honom. Medborgarna i Värmdö skulle sannolikt kunna minska skuldsättningen med närmare en kvarts miljard kronor.

Fotnot: Köpet av Susegårda är inget skämt, för den som nu trodde det. Bilderna kommer från Grönköpings Veckoblad. Tidningen är inget organ för bostadsrättsföreningarna på Fågelbro som ofta kallas Grönköping om nu någon trodde det.


Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar