07252024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Värmdöpolitiken sedd från SCBs väljarbarometer

Hänt i Värmdö

Värmdö styrs av en koalition bestående av folkpartiet, kristdemokraterna, miljöpartiet och moderaterna. Enligt vad bloggen inhämtat gnisslar det rejält inom den styrande gruppen. Just nu är det miljöpartisterna som verkar mest missnöjda. Kristdemokraterna verkar vara missnöjda konstant, men artikulerar inte det tydligt. Man sköter sitt och isolerar sig. Folkpartiet agerar med en sorts lånta fjädrar och agerar som om man var mycket större. Moderaterna agerar inte riktigt som det stora parti man är.
Om SCBs väljarbarometer, länk, länk skulle bli verklighet i Värmdö skulle moderaterna få 22 mandat och folkpartiet 4 mandat. Kristdemokraterna och centern skulle marginaliseras i fullmäktige. Ett mandat var sannolikt. Miljöpartiet skulle få 7 mandat. Socialdemokraterna skulle få 12 mandat. Sverigedemokraterna 3 mandat.
Ur detta perspektiv är det rätt tänkt av miljöpartiet att vara med och styra för att vara en av tre i stället för en av fyra i dag.
I förra valet gjorde moderaterna ett sämre val i Värmdö än vad man kunde förvänta sig om man ser till befolkningsstrukturen. Samtidigt gjorde socialdemokraterna ett bättre val än vad man kunde förvänta sig av befolkningsstrukturen. Nästa lokalval i Värmdö kommer sannolikt att bli ett väldigt jämt val. Moderaterna är piskade bli uppskattade som i länet. I annat fall är sannolikheten stor för regimskifte.
Om moderaterna ska ha en chans att öka sin väljarandel krävs det att man levererar inom områden där de traditionella väljarna förväntar sig resultat. Ett sätt att börja leverera vore att att sänka skatten med 50 öre 2012. Det skulle uppskattas. En sådan skattesänkning går att genomföra med både bibehållen servicekvalitet och faktiskt förbättra servicen.
Det som kan ställa till det för både socialdemokrater och moderater i Värmdö är ett nytt parti. Då skulle hela kartan ritas om i Värmdö kommun. Det finns många missnöjda väljare från olika politiska partier. Antingen börjar partierna leverera eller också kommer vi att se ett nytt parti.

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar